Elazığ’ın dünya çapında daha çok tanınması için önemli bir adım attıklarını ifade eden Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Bizler göreve geldiğimiz 2014 yılından bugüne kadar klasik belediye hizmetlerinin yanında şehrin ekonomisi ve tanınmasıyla ilgili bir çok çalışmalarında içinde olduk” dedi.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, gazetecilerin katılımıyla Harput’un UNESCO dünya mirası geçici listesine eklenmesi için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Belediye olarak sadece yol, kaldırım ve park yapmadıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, aynı zamanda şehrin ekonomisini geliştirmek, yeni istihdam alanları açmak tanınabilir hale getirmek içinde çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Bu çerçevede bir çok sosyal, kültürel ve teknik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Yanılmaz, “Elbette tüm bunları yaparken en büyük zenginliğimiz ve avantajımız üzerinde bulunduğumuz toprakların kadim bir medeniyete, kültüre ve sanata sahip olmalarıdır. Harput havzası medeniyeti dediğimizde kadim bir tarih kültür, sanat kokar. Bunun yanında edebiyat, şiir, makale ve musikiyle kendisini tamamlar. Tek bir alanda yükselmiş bir medeniyetten bahsetmiyoruz. Hemen hemen her alanda gelecek nesillere örnek olacak olan kadim bir medeniyetten bahsediyoruz. İşte bu kadar güzel topraklar üzerinden ki zenginliklerimizi hem dünyaya hem de ülkemize tanıtılması ve turizme kazandırılması için birçok çalışmamanın içinde olmalıydık. Bu kapsamda olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bizler Harput gibi birçok medeniyetlerin merkezi ve zenginlikler üzerinde oturup da Harput elimizden gidiyor diye ağıt yakamazdık. Tuttuğumuz yerden itibaren Harput’u geleceğe taşımak, yeniden tarihi misyonuna ulaştırmak ve kadim kültürünü ortaya koymak için çalışma yapmamız gerekiyordu. Bizde onu yapıyoruz. Bu yaptıklarımız çalışmaların en önemli adımlarından biri UNESCO yolunda ilerlemekti. Ancak UNESCO’ya gelmeden önce göreve geldiğimizden sonra KUDEB’i kurmak zorunda olduğumuzu biliyorduk ve kurduk” şeklinde ifade etti.
"7 bin yıllık tarihe doğru ilerliyoruz"
Elazığ Belediyesi olarak valilik ve üniversiteyle birlikte çalışmalara devam ettiklerini aktaran Başkan Yanılmaz, “ Her kazı, hafızalarımızı yeniden tazelememize neden oluyor. Ezberlerimizi bozuyor. 4 bin yıllık kadim bir medeniyet dediğimiz tarihimiz bulunan kitabeyle 7 bin yıllık tarihe doğru ilerliyor. Kazı çalışmalarını önemsiyoruz ve çalışmalarının aynı hızla devam etmesini arzu ediyoruz. Kazı çalışmaları tarihi ortaya çıkarıyor.Aynı zamanda kitabe ve mezar taşlarının da okunması bir o kadar önemlidir. Bu çevrede üniversite ile birlikte ortak bir çalışmayla 2 yıldır devam eden ve edecek olan mezar taşlarının ve kitabelerinin okunması çalışması da aynen sürüyor"diye konuştu.
"En uzun yollar ilk adımla başlar"
Şuanda UNESCO’nun geçici listesinde olup da kalıcı listeye girmeyi bekleyen 69 yer olduğunu dile getiren Yanılmaz, “Bunlardan bazıları 1994 yılında müracaat etmiş ve bugüne kadar kalıcı listeye girmenin mücadelesini veriyor. Bu yol dünden bugüne hemen olabilecek yol değil. Uzun ve zor bir yol. Bu yolda yürürken sabır, çalışmak ve görevlerimizi en iyi şekilde getirmek gerekiyor. Sonuç olarak da UNESCO’nun kalıcı listesine girmek içinde her türlü takip ve organizasyonları yapmamız gerekiyor. En uzun yollar ilk adımla başlar. Biz ilk adımı atarsak arkası gelir. Bu çerçevede ilk adımı 2 Mart 2017 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Harput’un UNESCO’ya girme isteğimiz, dilekçemiz, müracaat dosyamız, filmlerimiz ve resimlerimizle müracaat ederek başlamış olduk. Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaattan sonra Ankara’da farklı toplantılarımız oldu ve yetkililerde bir araya geldik. Harput’un tarihi kültürünü ortaya koymak içinde 16 Mayıs 2017 tarihi itibariyle UNESCO merkezinde bir konferans verdik. Bu konferans gidilirken sadece tek bir konferansa gidip ayrılmak olmazdı. Onun öncesinde ve sonrasında Paris’te bir çok görüşmelerimiz, iletişim merkezleriyle irtibatlarımız oldu. Toplantımız 2 buçuk saat sürdü. Bu sürede Harput ve Elazığ’ıyla ilgili tüm detayları konuştuk. Harput’un UNESCO’ya adaylık sürecinde yapılması gerekenleri değerlendirme imkanın elde ettik” ifadelerine yer verdi.