UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: Kültürel mirasımızı dünyayla buluşturuyoruz

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz, 'UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde, en fazla mirası olan 5. ülkeyiz. Kültürel mirasımızın uluslararası toplumla buluşmasını arzuluyoruz.' dedi.

Kültür Sanat 5.09.2019 14:48:48 0
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: Kültürel mirasımızı dünyayla buluşturuyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.09.2019 14:48

KOCAELİ (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye'nin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde 5. sırada yer aldığını belirterek, "Şu ana kadar uluslararası toplumla buluşan 17 mirasımız var. Çin, Japonya, Kore, İspanya, Fransa ve Türkiye, dünyada bu konuda öne çıkıyor. Bize ayrılan kotayı her yıl iyi değerlendirir ve uluslararası listeye yeni miraslarımızı dahil edersek 5. sıramız daha da öne çıkabilir." dedi.

Kocaeli'de 23-25 Ağustos tarihlerinde düzenlenen "10. Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği"ne katılan Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun kuruluşunun 70. yılının kutlandığını söyledi.

Oğuz, 2003 yılında UNESCO'da kabul edilen "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi"ne, Türkiye'nin 2006 yılında taraf olduğunu hatırlatarak, bununla somut olmayan ama insanlığın kültürel aidiyeti ve geleceği için önemli olan unsurların korunup gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflediğini kaydetti.

"Kültürel mirasın korunmasını teşvik etmeye çalışıyoruz"

Bu sözleşmeye taraf olduktan sonra ilgili komitelere seçildiklerini dile getiren Oğuz, "Buranın etkin ve önemli ülkesiyiz. UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde, en fazla mirası olan 5. ülkeyiz. Türkiye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve sivil toplum kuruşları olarak bu faaliyete fazlaca entegreyiz. 17 mirasımız bu listede yer alıyor. Bunlardan bir bölümü de kırkyama gibi, çini sanatı gibi alanları içeriyor. Önümüzdeki süreçte çok uluslu pek çok ülkenin katılımıyla kırkyamanın da listeye girmesini, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak arzu ediyoruz." diye konuştu.

Oğuz, kültürel mirasın korunmasını teşvik etmeye çalıştıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Her ilimizin kendi kültür değerlerini sahiplenmesi, koruması ve geleceğe aktarması temel hedef. Her ilin somut olmayan miras listesi var. Listelerde bütün mirasların yer almasını istiyoruz. Sonra buralardan gelen mirasların ulusal envanter listesinde yer almasını istiyoruz. Sonra UNESCO'nun bize verdiği kotalar çerçevesinde kültürel mirasımızın uluslararası toplumla buluşmasını arzuluyoruz. Şu ana kadar uluslararası toplumla buluşan 17 mirasımız var. Çin, Japonya, Kore, İspanya, Fransa ve Türkiye, dünyada bu konuda öne çıkıyor. Bize ayrılan kotayı her yıl iyi değerlendirir ve uluslararası listeye yeni miraslarımızı dahil edersek 5. sıramız daha da öne çıkabilir."

"Potansiyelimiz yüksek"

Türkiye'nin, somut olmayan kültürel miras anlamında ciddi bir potansiyeli bulunduğuna işaret eden Oğuz, kırsaldaki kültürel varlıkların yerel yönetimlerin de katkısıyla ulusala taşındığını kaydetti.

Oğuz, bu anlamda Türkiye'de listeye girebilecek yüzlerce hatta binlerce çeşitlilikte kültürel miras bulunduğunu belirterek, "Sözel ürün, görsel sanat, festival, şölen, şenlik, el sanatları gibi pek çok mirasımız var. Bu yüksek potansiyelle binlerce unsurumuzu yerel, ulusal ve uluslararası listelerde koruma başarısını sağlayabiliriz." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ