Tunceli’nin tarihine ışık tutacak ilk kurtarma kazısı başlatıldı

Tunceli’de kent müzesi kurulmasının ardından ilk resmi kazı çalışması da başlatıldı. Resmi kazı çalışmasına Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan da katıldı.

Kültür Sanat 22.06.2021 16:14:35 0
Tunceli’nin tarihine ışık tutacak ilk kurtarma kazısı başlatıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.06.2021 16:14

Tunceli’de kent müzesi kurulmasının ardından ilk resmi kazı çalışması da başlatıldı. Resmi kazı çalışmasına Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan da katıldı.

Pertek İlçesi’ne bağlı Tozkoparan Höyüğü’nde geçtiğimiz yıllarda yapılan arazi çalışmalarda höyük tarihinin 6 bin yıl öncesine kadar gittiği tespit edilince bölge, 2019 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Kentte müzenin de açılmasıyla birlikte höyükte kurtarma kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarına arkeolog ve akademisyenlerin yanı sıra Vali Mehmet Ali Özkan da katıldı.

Burada açıklama yapan Vali Özkan, “Tunceli ilimizde başlangıç itibariyle tarihi camilerimiz, Pertek kalemiz, inanç merkezlerimiz, ocaklarımız hepsinden önemlisi ve özelliklisi Tunceli müzemiz var. Bunun yanı sıra doğal sit alanlarındaki tarih ve turizme yönelik düzenlemelerimiz yine Çemişgezek’te Urartu Mağaralarına dönük çalışmalarımız şeklinde devam eden tarih yolculuğumuz bugün de Pertek Tozkoparan’da höyüğümüzün kazısıyla devam ediyor” dedi.

Kendisine verilen bilgilere göre alanın Tunceli tarihi ve arkeolojisine güç ve kudret katacağına işaret eden Özkan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, bize ilimize tabi alan, turizme doğru taşıyan Kültür ve Turizm Bakanımıza, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüze ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah Tunceli tarih, turizm, spor ve tabi alanlardaki güzellikleriyle geleceğe doğru koşmaya, yürümeye devam edecek. Tarihimizi güçlendirecek eserlerle karşılaşmayı umuyoruz” diye konuştu.

Vali Özkan’ın açıklamasının ardından arkeolog ve akademisyenler alan hakkında bilgilendirmelerde bulundu, sembolik ilk kazı çalışması da gerçekleştirildi.

Tunceli Müzesi Başkanlığında yürütülecek Arkeolojik Kurtarma Kazısına Düzce, Munzur, Dicle ve Erzurum Üniversitelerinden akademisyenlerin de bilimsel danışmanlık yapacağı kaydedildi.

Öte yandan kazıya, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Tunceli Valiliği ve yerelde birçok kurumun da lojistik destek sağlayacağı aktarıldı.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ