Tunceli’de çalınan koçbaşlı mezar taşı, 6 ay sonra bulunarak müze müdürlüğüne getirildi

Tunceli’de geçtiğimiz yıl Kasım ayında tescilli bir mezarlıktan çalınan tarihi koçbaşlı mezar taşı, müze yetkilileri ve güvenlik güçlerinin yaptığı çalışma sonucu bir köyde bulunarak müze müdürlüğüne teslim edildi

Kültür Sanat 27.05.2022 15:54:34 0
Tunceli’de çalınan koçbaşlı mezar taşı, 6 ay sonra bulunarak müze müdürlüğüne getirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.05.2022 15:54

Tunceli’de geçtiğimiz yıl Kasım ayında tescilli bir mezarlıktan çalınan tarihi koçbaşlı mezar taşı, müze yetkilileri ve güvenlik güçlerinin yaptığı çalışma sonucu bir köyde bulunarak müze müdürlüğüne teslim edildi

Tunceli merkez Çılga Köyü’nde tescilli bir mezarlık alanı içinde bulunan tarihi koçbaşlı mezar taşı, 2021 Kasım ayında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındı. Olayın duyulmasının ardından Tunceli Müze Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı ve güvenlik güçleri taşın bulunması için çalışma başlattı. 6 ay süren çalışmalar sonucu bir vatandaşın ihbarıyla çalınan mezar taşının Hozat İlçesi’ne bağlı Buzlupınar Köyü’nde olduğu tespit edildi. Güvenlik güçleriyle mezar taşının bulunduğu köye giden müze yetkilileri mezar taşını alarak Tunceli Müze Müdürlüğü’ne getirdi.

Konuya ilişkin bilgi veren Tunceli Müze Müdürü Kenan Öncel, “2021 yılı Kasım ayında ilimiz merkez Çılga Köyü’nde tescilli mezarlık alan içinde bir koçbaşlı mezar taşımızın çalındığı ihbarı almamız üzerine sayın valimizin talimatlarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Jandarma Komutanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube ekipleriyle geniş çaplı bir araştırma başlattık. Bu 6 aylık süre içerisinde çalınan koçbaşlı mezar taşımızın nerelere gidebileceği, nerelerde saklanabileceği konusunda güvenlik güçlerimiz geniş bir çalışma yaptı. Aynı zamanda bölge halkı, köy halkı; herkes bizimle sürekli irtibat halindeydi” dedi.

Köylü bir vatandaşın müze müdürlüğünü arayarak eserin kendi köylerinde olma ihtimalinin olduğunu söylemesi üzerine harekete geçtiklerini dile getiren Öncel, Valimizin talimatlarıyla Tunceli Müzesi’ndeki arkadaşlarımız ve güvenlik güçlerimizle birlikte Buzlupınar Köyü’ne gittik. Köyde yaptığımız incelemelerde çalınan mezar taşımızın olduğunu tespit ettik. Ayrıca Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de kış ayları içinde eserimizin arattırılması için ülkemizin tüm illerine, gümrük kapılarına da bilgiler göndermişti. Biz eserimizi sapasağlam bulup tekrar müzemize getirdiğimiz için mutluyuz” diye konuştu.

Koç ve atbaşlı mezar taşları Tunceli kültürü için önemli

Kültür varlıklarının hepsinin önemli olduğunu, birinin diğerinden daha az önemli olmadığını belirten Öncel, “Tunceli’de kültür tarihi açısından koç ve atbaşlı mezar taşları önemli bir yere sahip. Bölgenin yaşamını, mezar kültürünü en güzel anlatan örnekler bunlar. Neredeyse ilimizin tamamında bütün mezarlıklarımızda bunları görüyoruz. Günümüzde bu mezar taşları hala yapılmakta” ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ