'Soma kurabiyesi' kadınlara kazanç kapısı oldu

Manisa'nın Soma ilçesinde, kurabiye yaparak geçimini sağlayan kadınlar, aynı zamanda ihtiyaç sahibi hemcinslerinin ihtiyaçlarının giderilmesine de katkı sunuyor.

Kültür Sanat 3.06.2019 15:22:06 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.06.2019 15:22

MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde, Ramazan Bayramı'na özgü hazırlanan "Soma kurabiyesi" kadınların geçim kaynağı haline geldi.

Soma Kadın Dayanışma Derneği, 5 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak, "Soma kurabiyesi"nin marka tescilini aldı.

Bölgede yaklaşık 2 asırdır Ramazan Bayramı öncesi yöre halkı tarafından hazırlanan kurabiye, bir yılı aşkın süre bozulmadan muhafaza edilebiliyor.

Dernek üyesi kadınlarca ramazan ayı boyunda hummalı bir çalışmayla üretilen ve yapımında kullanılan malzemelerin ölçüsünün adeta bir sır gibi saklandığı kurabiye, yaklaşan bayram öncesi raflardaki yerini almaya başladı.

Kilogramı 30 liradan satılan kurabiye, ilçe sakinlerinden ve çevre illerden de yoğun ilgi görüyor. İnternetten alınan siparişler de kargoyla adreslerine gönderiliyor.

Bayram sürecinde yoğun olarak satışa sunulan Soma kurabiyesi, hem dernek çalışanı kadınlara para kazanma fırsatı sunuyor hem de ilçede ihtiyaç sahibi kadınların ihtiyaçların giderilmesini sağlıyor.

Soma Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Aynur Çiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak işlettikleri küçük restoranda kurabiye, tarhana, erişte ve salça gibi Soma'nın yöresel lezzetlerini satışa sunduklarını söyledi.

Tarifini annelerinden ve ninelerinden öğrendikleri kurabiyenin tescilini almanın gurur verici olduğunu dile getiren Çiler, şöyle konuştu:

"Bir bayram geleneği olan Soma kurabiyesi, 1800'lü yıllarda evlerde yapılmaya başlanmış. Bunun dışında nişan, düğün ve özel günlerde yapıldığını biliyoruz. Kurabiyenin tarifi ve kullanılan malzemeleri, Soma'da bu geleneği yaşatan pek çok kadın tarafından biliniyor. Ancak biz kurabiyenin yapımında kullanılan malzemelerin ölçüsünü kimseyle paylaşmıyoruz, sır gibi saklıyoruz. Dernek üyesi kadınlarımız kurabiye yaparak aile bütçelerine katkı sunuyor. Diğer taraftan dernek olarak Soma'daki ihtiyaç sahibi kadınlara yardımda bulunuyoruz."

Aynur Çiler, kurabiyede yağ, un, pudra şekeri, damla sakızı ve kabartma tozu kullandıklarını aktardı.

Hamur hazırlanıp şekil verildikten sonra üzerine karanfil konulduğunu dile getiren Çiler, "Sadece 12 dakikada pişiyor. Pudra şekeri ile süsleniyor. İsim hakkı ve tescili bizde olduğu için bizden başkası satışını yapamaz. Üretildikten sonra raf ömrü en az bir yıldır." diye konuştu.

Dernek üyesi Gülçin Gümüşten de bayram için aldıkları kurabiye siparişlerini ramazan ayı boyunca çalışarak tamamladıklarını söyledi.

Kadınların büyük bir özveriyle çalıştığını dile getiren Gümüşten, "Elde ettiğimiz gelirlerin bir kısmıyla ihtiyaçları karşılıyoruz, kalan kısmıyla da derneğe başvuran ihtiyaç sahibi kadınlara yardım ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe'ye 10 kişilik Kasımpaşa darbesi


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Başkan Seçildi


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Yeşilyurtspor: 0


Van Spor

Yeni Malatyaspor son saniyede yıkıldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Soma Spor Kulübü: 0


Van Spor

Fenerbahçe’de oy kullanma işlemi başladı


Van Spor

ÇOGEP Projesi kapsamında "Güreş Kursu" açıldı


Van Spor

Elazığlı sporcular Avrupa’dan bronz madalya ile döndü


Van Spor

Trabzonspor'a evinde Burak Yılmaz çelmesi


Van Spor

Iğdır FK’da İbrahim Üzülmez dönemi


Van Spor

Elazığspor’un Altınordu maçını Selvi yönetecek


Van Spor

Sinan Kaloğlu’nun kuzeni Yağmur Bor, halı sahaların gözdesi oldu


Van Spor

Galatasaray Avrupa Arenasında Şok Yenilgi Aldı: Frankfurt Fırtınası Altında Ezildi


Van Spor

Hakkarili sporcular Triatlon 3. Etap Bölge Finaline katıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Elazığspor: 2 - 12 Bingölspor: 3


Van Spor

Galatasaray'da Osimhen Müjdesi: Şampiyonlar Ligi'nde Frankfurt Deplasmanında Sahneye Çıkıyor!


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası 2. Tur: Muş Spor Kulübü: 5 - Mazıdağı Fosfat Spor: 0


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Murgul Belediye Spor: 3


Van Spor

Elazığspor - 12Bingölspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Yusuf Eren, Lletonyalı rakibini yendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ