Sivas'ta 'Kale Projesi' kapsamındaki kazılarda 42 bin parça tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı

Sivas Belediyesince yürütülen 'Kale Projesi' kapsamındaki kazılarda gün yüzüne çıkarılan çeşitli dönemlere ait çok sayıda tarihi eserin depo ve laboratuvar çalışmaları devam ediyor.

Kültür Sanat 25.03.2021 12:43:19 0
Sivas
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.03.2021 12:43

SİVAS (AA) - Sivas Belediyesinin, Gök Medrese ile Ulu Cami'yi bütünleştirecek Kale Projesi ile Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki mahalle mimarisinden örnekler sunulacak. Yaklaşık 2 yıl önce başlayan proje için 100 milyon lira civarında bütçe ayrıldı.

Proje içerisinde el sanatları çarşısı, bedestenler, butik oteller ve hamam bulunuyor. Ayrıca konak mimarisi şeklinde inşa edilecek yapılarla bir Sivas Mahallesi oluşturulacak. Proje kapsamında alanda başlatılan arkeolojik kazılarda önemli buluntular da gün yüzüne çıkarılıyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erdal Eser, AA muhabirine, Sivas'ta "Toprak Kale" olarak bilinen üçüncü derece arkeolojik sit alanında 2019 Ağustos ayından itibaren kazı çalışması yaptıklarını söyledi.

Kazıların Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü başkanlığındaki gerçekleştirildiğini belirten Eser, "Depo ve laboratuvar çalışmalarımız devam ediyor. 42 bin parça seramik eser ele geçti, bunlar belgeleniyor, fotoğraflanıyor, çiziliyor ve hamur analizleri gerçekleştiriliyor." dedi.

Eserlerden bazılarının Arkeoloji Müzesine teslim edildiğini dile getiren Eser, "Bunlar içerisinde envanterlik dediğimiz, müzede sergilenebilir 65 eser var. Sivas Müzesi koleksiyonuna kazandırılmış durumda. Çalışmalarımız belirlenen planda ve takvimde devam ediyor." diye konuştu.

Hitit dönemine ait eserler de bulundu

Prof. Dr. Eser, kazıda yoğun olarak Orta Çağ eserleriyle karşılaştıklarını anlatarak şunları kaydetti:

"Büyük şans eseri bir iki parça Hitit dönemine ait eser de elimize geçti. Orta Çağ'ın üst bölümlerine, günümüze ve geç Osmanlı erken Cumhuriyet dönemine kadar geniş yelpazede eserlerin sınıflandığını görüyoruz. Bugüne kadar çalışmayı 13 kişilik ekiple yürüttük. Yeni sezondaki çalışmalarda ekip üyesi sayısı artırılacak. Hava şartlarının uygun olmasıyla alana kazma vurmaya başlayacağız. "

Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Meryem Acara Eser ise kazıda ağırlıklı olarak Bizans, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve geç Osmanlı dönemine ait seramik, metal ve cam parçaların çıkarıldığını bildirdi.

Özelikle sırlı ve sırsız seramikler, kaplar, farklı formlardaki bezemelerin alanın tarihi hakkında bilgi verdiğini dile getiren Eser, bölgede üretim yapıldığına dair bazı veriler de elde ettiklerini aktardı.

"Ekmek damgası" ve haçlar gibi önemli buluntular çıkarıldı

Haftanın 5 günü sabahtan akşama kadar laboratuvarlarda çizim yaptıklarını anlatan Eser, "Onların yayına hazırlanması, tam olarak niteliklerinin ya da kentin tarihine ışık tutması için detaylı çalışmamız gerekiyor. O da uzun bir süreci gerektiriyor. Bizans döneminden itibaren bize burada dini bir kurumun varlığını gösteren, dini törenlerde kullanılan 'ekmek damgası' ve haçlar gibi önemli buluntular, sikkeler çıkıyor. Seramikler içerisinde yine Bizans, Selçuklu ve günümüze kadar takip edebileceğimiz sırlı, sırsız testiler ve kaseler, hem günlük yaşamda kullanılmış hem de hediye olarak üretilmiş parçalar var. Onun dışında süs eşyalarına ait cam boncuklar, cam kullanım kapları, alçı malzemeler var. Buluntular, bölgenin Sivas'ın tarihinde ne kadar önemli bir yer kapladığını bize gösteriyor." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ