Âşık Nurhani: “Milli kültürden uzaklaşıp, batıya yamanıyoruz”

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzincan Şubesinin programında konuşan Aşık Nurhani (Nuri Kaya), “Milli kültürden uzaklaşıp, batıya yamanıyoruz” dedi.

Kültür Sanat 9.05.2022 13:44:30 0
Âşık Nurhani: “Milli kültürden uzaklaşıp, batıya yamanıyoruz”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.05.2022 13:44

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzincan Şubesinin programında konuşan Aşık Nurhani (Nuri Kaya), “Milli kültürden uzaklaşıp, batıya yamanıyoruz” dedi.

TYB Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor. Bu haftanın konuğu olarak kürsüye gelen Türk Halk Edebiyatı, âşıklık geleneğinin Erzincan’daki temsilcisi Âşık Nurhani, Türk edebiyatının ürünlerinden birisi olan halk edebiyatı âşıklık geleneğine verdiği destek için Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’ne teşekkür etti.

Diyanet Gençlik Merkezinde gerçekleşen konuşmasında Âşık Nurhani, “Âşıklık geleneği yıllardır bu toprakların ürünüdür. Bunu yaşatmamız gerekir. Batıdan aldığımız bir gitarla sahneye çıkan bir kişiyi yüzlerce kışı izlerken, elinde sazı ile sahneye çıkan bir halk aşığının izleyicisi sınırlı sayılabilecek kişi tarafından izleniyor. Bu durum vahimdir. Milletimiz kendi değerlerine dönmelidir” şeklinde konuştu.

Âşık Nurhani “Halk Edebiyatında Atışmalar” başlığını taşıyan konuşmasında âşıklık geleneğinin usta isimlerinin şiirlerinden ve kendi şiirlerinden örneklerle konuşmasına başladı. Ardından da âşıkların atışmalarından örneklerini verdi.

Âşıklık geleneğini sürdürenlerin derin bir kültüre sahip olması gerektiğini, atışmalarda kendilerine sorular soruları anlaması ve onlara cevap verebilmesi gerektiğini ifade eden Nurhani, atışanların bilgisi ve birikimi ile kalıcı olabileceğini söyledi. Bilgisi ve birikimi olmayan kişilerin atışmaya giremeyeceğini ve karşısındakini yenemeyeceğini söyleyen Nurhani, “Bilginin kaynağı inancımızdır. Tartışmaların atışmaların konusu inancımızdır. Buna hâkim olamayanların bu mevkide, meslekte ve makamda bulunabilmeleri düşünülemez.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

Battalgazi’de 22 takımın mücadele ettiği turnuva tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ