Sessizliğe bürünen 'kıyamet köyü' Kovid-19 sonrasına hazırlanıyor

Maya takviminde kıyametten etkilenmeyeceği yazılan ve bu nedenle 8 yıl önce adını tüm dünyaya duyuran İzmir'in Şirince köyü, Kovid-19 sonrası kontrollü normalleşme sürecinde alınacak tedbirler doğrultusunda ziyaretçilerini ağırlamaya

Kültür Sanat 17.05.2020 13:14:28 0
Sessizliğe bürünen
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.05.2020 13:14

İZMİR (AA) - Maya takvimine dayanan kıyamet inanışında adı geçen ve bu nedenle 2012 yılında adını dünyaya duyuran İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı tarihi Şirince köyü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sessiz günler yaşıyor.

Dağların arasında yeşil bir yamaç üzerine kurulan, zeytin ağaçlarının içinde taş sokakları ve cumbalı beyaz evleriyle dikkati çeken ve yeni statüsüyle mahalle olan Şirince köyü, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takviminde, Fransa'nın Bugarach köyü ile birlikte "kıyametten etkilenmeyecek köy" olarak adının geçmesiyle dünyanın ilgi odağı haline geldi.

Geçmişi milattan sonra 5. yüzyıla dayanan ve halen Türkiye'nin en fazla turist çeken köylerinden biri olan Şirince, her yıl 2 milyonun üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

Özellikle ilkbahar aylarında günlük 4 bin civarında kişinin ziyaret ettiği tarihi köy, Kovid-19 salgınından dolayı iki aydır sessizliğe büründü.

Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Kuşadası Limanı'na yakınlığı nedeniyle turizmin önemli duraklarından biri haline gelen Şirince'de sessizliğe alışık olmayan mahalle sakinleri, tarihi bölgenin yeniden cıvıltılı günlerine kavuşmasını bekliyor.

Şehrin stresli hayatına alternatif sunan şirin köyde, salgın sonrası kontrollü normalleşme sürecinde alınacak tedbirler doğrultusunda, haziran ayında ziyaretçileri ağırlamayı öngören esnaf, hazırlıklarını sürdürüyor.

"İnsanların koronavirüse yakalanmalarını önleyecek tedbirleri alacağız"

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada 8 bin 600 yıllık tarihiyle en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şirince'nin, koronavirüs nedeniyle tarihi bir sessizliğe büründüğünü söyledi.

Son yıllarda başta yabancı turistler olmak üzere ziyaretçi akınına uğrayan Şirince'nin salgın sonrası yeniden eski günlerine döneceğine inandığını belirten İnci, bu yönde hazırlık yaptıklarını anlattı.

Ekrem İnci, ülke olarak koronavirüsle mücadelede dünyaya örnek olunduğunu ve bu kazanımları kaybetmemek için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böyle bir virüs olmazsa burada insanlar yürüyecek yer bulamazdı. Yıllık yaklaşık 2 milyon kişi ziyaret ediyor Şirince'yi. Bu problemler çözüldükten sonra misafirlerimizin burayı en güzel şekilde ziyaret edebilmesini sağlamaya yönelik çalışmalara başladık. Bu konuyla ilgili insanların koronavirüse yakalanmalarını önleyecek tedbirleri alacağız. İnşallah açıklanacak takvime göre çalışmalara başlayacağız ve burayı tekrar insanların hizmetine sunacağız. Burada giriş-çıkışları kontrol altına alacağız, ısı ölçer uygulaması yapacağız, sosyal mesafeye dikkat edeceğiz ve maskesiz kimsenin girişine müsaade etmeyeceğiz. Şayet restoran gibi yerler de açılırsa kesinlikle tek kullanımlık, bardak, çatal, bıçak, tabak gibi malzemelerin kullanılmasını sağlayacağız. Tabii ki insanların bu güzel köyümüzü görmelerine de vesile olacağız."

"10 müşteri alıyorsak, 5 almaya çalışacağız"

Pansiyon işletmecisi Ahmet Irak da 40 yıldır turizm işiyle uğraştığını ve şimdiye kadar böyle bir sakinlikle karşılaşmadığını söyledi.

Yaklaşık 2,5 aydır turizm işletmelerinin kapalı olduğunu hatırlatan Irak, şöyle konuştu:

"Şirince'de yavaş yavaş hazırlıklara başlanıyor. Haziran ayında bazı yerlerin açılmasını bekliyoruz. Dolayısıyla turizm başlayacak. Şu anda sessizlik var. Normalde bu aylarda çok kalabalıktı. Turizmin en yoğun olduğu zamanlardı. Bu yıl da böyle oldu. Önemli olan sağlık tabi. Bundan sonraki süreçte virüse karşı aramıza mesafe koyacağız, hijyene önem vereceğiz, 10 müşteri alıyorsak, 5 almaya çalışacağız. Bir süre böyle devam edip kaliteden ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz."

"Sessizlik bize geçmişi hatırlattı"

Aynı zamanda turizm işiyle uğraşan, mahallenin muhtarı İsmail Yıldırdı ise en kısa sürede eski güzel günlere dönüleceğine inandığını ifade etti.

Şimdiden taleplerin yoğun olduğunu belirten Yıldırdı, "Sessizlik bize geçmişi hatırlattı. 1980'li yıllarda Şirince böyle boştu. Ama alacağımız önlemlerle kısa zamanda bu sıkıntının geçeceğine inanıyoruz. Esnaf haziranı bekliyor. Yavaş yavaş hazırlıklara başladık. Yaklaşık 2,5 aydır dükkanlar kapalı olduğundan şu anda temizlik yapıyoruz. Biz bu mevsimde günde 4 bin kişi bekliyorduk. Ama şu anda böyle. Süreçten sonra aşırı bir hareketlilik bekliyoruz. Şimdiden telefonlarımız susmuyor, talepler çok fazla." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ