Rektör Kızılay’dan Arslantepe memnuniyeti

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne kaydedilmesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO başvuru sürecindeki t

Kültür Sanat 30.07.2021 10:15:32 0
Rektör Kızılay’dan Arslantepe memnuniyeti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.07.2021 10:15

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne kaydedilmesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO başvuru sürecindeki tüm çalışmalara katkı vermiş olmaktan kıvanç duyuyoruz” dedi.

Malatya’da yer alan Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine kaydedildi. Roma La Sapienza Üniversitesi öncülüğünde, İnönü Üniversitesi de dâhil pek çok üniversitenin iş birliği ile höyükte yapılan kazılarda Hititler’den Roma ve Bizans medeniyetlerine kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalıntılara ulaşılmış ve bu bulgular ışığında Eski Önasya’daki devletleşme süreçleri aydınlatılmıştı. 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü, milattan önce 4. binyıldan itibaren toplumsal yapının değişimi, hiyerarşinin ortaya çıkışı, sosyal ve ekonomik ayrıcalıkların belirginleşmeye başladığı sürecin en önemli tanığı olarak UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girdi. 1930’larda ilk defa Louis J. Delaporte tarafından başlatılan kazılarda Geç Hitit Dönemi’ne ait tabakalarda araştırmalar yapıldı, ardından 1961 yılında ise İtalyan Arkeoloji Misyonu tarafından kazılar yeniden başlatıldı. 60 yıl boyunca süren kazılar, Roma La Sapienza Üniversitesi öncülüğünde, İnönü Üniversitesi de dâhil, yurt içi ve yurt dışından pek çok üniversitenin iş birliği ile gerçekleştirildi. Yapılan kazılarda Geç Kalkolitik Dönem, Bronz Çağları, Demir Çağları, Geç Roma ve Bizans Dönemi’ne ilişkin çok önemli bulgular elde edildi. Elde edilen bulgular ışığında ise Eski Önasya’da devletleşme süreçlerine dair pek çok sorunun yanıtı bulundu.

Sempozyum düzenlenmişti

2018 yılında ise Roma La Sapienza Üniversitesi ile İnönü Üniversitesi iş birliğinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Battalgazi Belediyesi ve İtalya Kültür Merkezi’nin destek ve katkılarıyla İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde “1. Uluslararası Arslantepe Arkeoloji Sempozyumu” düzenlenmişti. 15 farklı ülkeden 60 akademisyenin katıldığı sempozyumda Arslantepe Höyüğü ile ilgili bilimsel çalışmalar sunulmuş ve bu çalışmalar Türkçe ve İngilizce hazırlanarak İnönü Üniversitesi tarafından basılı ve elektronik olarak yayımlanmıştı. Ayrıca 3 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yönetmeliği yayımlanan İnönü Üniversitesi Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bu çalışmaları desteklemek amacıyla kurulmuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne kaydedilmesi ile ilgili resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“İnönü Üniversitesi olarak Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO başvuru sürecindeki tüm çalışmalara katkı vermiş olmaktan kıvanç duyuyoruz. Arslantepe Höyüğü nihayet insanlığın evrensel değerleri listesine girdi. Başta bilim dünyası olmak üzere Malatya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun.”
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ