'Neşet Ertaş akademik anlamda da tanınmalı'

'Bozkırın tezenesi' Ertaş'ın yakın dostu Tokel, 'Onun daha çok sesi, sazı çok güçlü ve önde olduğu için kitleler bu yönüyle tanıyıp seviyor. Özellikle akademik anlamda tanınmalı.' dedi.

Kültür Sanat 26.09.2019 16:52:22 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.09.2019 16:52

KIRŞEHİR (AA) - Halk ozanı Neşet Ertaş'ın yakın dostu ve adına kitap yazan Bayram Bilge Tokel, "Bozkırın tezenesi" olarak bilinen sanatçının akademik anlamda da tanınması ve araştırılması gerektiğini söyledi.

Tokel, Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Geleneği İçinde Neşet Ertaş ve Sanatı Paneli"nde, ünlü halk ozanını anlamanın ve anlatmanın zor olduğunu ifade etti.

Ertaş'ın kimine göre çok güzel saz çalıp türkü söyleyen biri, kimine göre güzel söz yazan şair, kimine göre ise duygusal ve iyi bir insan olduğunu belirten Tokel, sanatçının geniş kitlelerce daha çok sazı ve sözü ile sevildiğini dile getirdi.

Bin yıllık kadim saz geleneği ve bağlamanın gelmiş geçmiş en iyi icracılarından ve ses virtüözlerinden birinden bahsettiğini vurgulayan Tokel, şöyle devam etti:

"Neşet Ertaş, tarihten gelen Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre ile başlayıp bugüne gelen halk şiiri geleneğimizi 21. asırda en seviyeli çizgiye, hatta daha da yükseğe taşıyarak devam ettiren bir ozandır. Onun daha çok sesi, sazı çok güçlü ve önde olduğu için kitleler bu yönüyle tanıyıp seviyor. Diğer özelliklerini geniş kitleler daha fazla tanımıyor ama biz tanımak durumundayız. Özellikle akademik anlamda tanınmalı."

"Yorumları, eşi benzeri olmayan yorumlardır"

Ertaş'ın, başkalarının türkülerine bile yorumunu ustalıkla katmış bir sanatçı olduğuna işaret eden Tokel, şunları kaydetti:

"Söylediği, babasına ait eserler de vardır ama Neşet Ertaş'ın yorumu babasınınkinden farklıdır. Ertaş, bırakın başka birini, müziği öğrendiği babasını bile taklit edemeyecek kadar deha sahibidir. Kendi yeteneklerini, büyüklüğünü ortaya koyan bir sanatçıdır. Yorumları, eşi benzeri olmayan yorumlardır. Daha önce okunmuş bir türküyü Neşet Ertaş'tan dinlediğimizde yeni bir türküymüş gibi heyecan duyarız."

Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Sekreteri Ekrem Öztürk'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Anadolu Abdalları ile ilgili kitabı bulunan yazar Adnan Yılmaz, sanatçı yazar Ercan Kesal, müzikolog ve yazar Süleyman Şenel ile Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Erhan Yiğiner, sanatçının yaşamı, felsefesi ve hatıralarına ilişkin bilgi verdi.

Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve halk ozanının telif haklarını organize eden müzik şirketi sahibi Hasan Saltuk da Ertaş ile yaşadıkları anıları anlattı.

Panele, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ