'Minyatür' ile 'mangala' dünya mirası olma yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, geleneksel zeka ve strateji oyunu 'mangala/göçürme' ile 'minyatür' sanatı Dünya Miras Listesi'ne eklenmesi için UNESCO'ya sunuldu.

Kültür Sanat 21.05.2019 12:35:04 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.05.2019 12:35

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, geleneksel zeka ve strateji oyunu "mangala/göçürme" ile "minyatür" sanatı, Dünya Miras Listesi'ne eklenmesi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) sunuldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı döneminde sosyalleşme ve kültürel paylaşım araçlarından biri olan ve izlerine, tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe'de de rastlanan geleneksel zeka ve strateji oyunu "mangala/göçürme" ile "minyatür" sanatı birer dünya mirası olarak UNESCO listesine girmeye hazırlanıyor.

Daha önce UNESCO'ya sunulan "Geleneksel Türk Okçuluğu" ile "Bir Usta Bin Usta" projesinin ardından "mangala/göçürme" ile "minyatür" sanatının da çok uluslu dosyalar olarak dünya mirasına eklenmesi için ilk adım atıldı.

Türkiye'nin birçok yerinde köçürme, mankala, kümelek, dokuz kuyu, dokuz taş, emme, kale, mele, hane, kuyucuk taşı ve göçme gibi farklı isimlerle anılan "mangala/göçürme" ile "minyatür" sanatı dosyalarının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne 2020 yılında kaydedilmesi bekleniyor.

"Bir Usta Bin Usta" projesinin de UNESCO İyi Koruma Uygulamaları Listesi'ne, Türkiye'nin ilk unsuru olarak 2020'de dahil edilmesi öngörülüyor.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıl başvurusu yapılan "Geleneksel Türk Okçuluğu" dosyasının 9-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda kabul edilerek, listeye kaydedilmesinin beklendiğini aktardı.

Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki 17 unsuruyla 178 ülke arasında ilk 5'te olduğunu belirten İbiş, gelecek yıl "mangala" oyunu ile "minyatür" sanatının da UNESCO'ya kabul edilmesiyle birlikte listedeki bu sayıyı daha da artıracaklarını vurguladı.

Muhabir: Zehra Aydın

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ