Kars’ta tarihi evlerin sadece izleri kaldı

Kars’ta kaderine terk edilen ve geçen süre içerisinde yıkılan tarihi evlerin sadece izleri kaldı.

Kültür Sanat 17.12.2020 10:45:38 0
Kars’ta tarihi evlerin sadece izleri kaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.12.2020 10:45

Kars’ta kaderine terk edilen ve geçen süre içerisinde yıkılan tarihi evlerin sadece izleri kaldı.

Geçmişte askeriye lojmanları olarak kullanılan Dereiçi mevkinde bulunan onlarca tarihi bina askeriye boşalttıktan kısa süre sonra adeta talan edilerek yıkıldı. 100 yıllık tarihi evler yıkılarak tarihin karanlığına büründü.

Kars Kalesi arkasında bulunan ve Kent Ormanı bölgesinde kadar sağlı sollu 2 ve tek katlı yıkılan tarihi evlerin yerlerine hafriyat dökülürken, bölgede kalan askeriye tarafından kullanılan hamam ve tabyalarda sahipsizlikten dolayı yıkılmaya yüz tuttu.

Kars’ta geçen 15 yıllık sürede tarihi binaların tek tek yıkıldığını ifade eden vatandaşlar, “Kars gerçekten buram buram tarih kokuyor. Dereiçi bölgesinde çok sayıda iki katlı tarihi bina vardı. Bunlardan eskiden askeriye tarafından karargah, bölük, ambar, hamam, cephanelik, koğuş ve lojman olarak kullanılıyordu. Bu binalar şuan aynı bölgede bulunan üniversiteye ait binalarla aynıydı. Askeriye boşalttıktan sonra kısa sürede sahipsizlikten adeta tarımar edildi. Çatıları, cam ve kapıları hatta taş duvarları bile söküldü. Hiç kimse bu binalara sahip çıkmadı. Şimdi ise o güzelim binaların sadece izleri kaldı” dediler.

“Yetkililer kalan tarihi tabya ve binalara sahip çıkmalı”

Dereiçi mevkinde tarihi binalardan sadece üniversiteye ait ve birde vatandaşa ait otelin kaldığını dikkat çeken vatandaşlar, kent merkezinde bulunan, sahipleri tarafından yıkılmaya bırakılan tarihi binalara yetkililerin sahip çıkması gerektiğini kaydettiler.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Kars’ta tarihi evlerin restorasyonların yapılarak turizme kazandırılmasını isteyen vatandaşlar, “Dereiçi bölgesinde sadece tabyalar kaldı. Onlarda yıkılmaya yüz tutmuş, ancak şehir merkezinde vatandaşlar tarafından terk edilmiş çok güzel Baltık mimari evler var, bunlarının sahipleriyle bağlantı kurulmalı, sahiplerine ulaşılmayan binalara da yetkililer hazırlanacak kanunlar çerçevesinde koruma altına alınmalı, aksi takdirde bu tarihi evlerde yıkılarak kaybolacak. Eğer bu tarihi evlere sahip çıkılmazsa bunlarında akıbeti Dereiçi bölgesindeki tarihi evler gibi olacak” diye konuştular.

Vatandaşlar yetkililerden Kalkınma Ajansı marifetiyle kent merkezinde bulunan başta Ahmet Tevfik Paşa Konağı olmak üzere tarihi binaların hazırlanacak proje çerçevesinde turizme kazandırılmasını istediler.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ