Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor

Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Elazığ’da sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda icra edilmeyeceğini dile getirdi.

Kültür Sanat 1.09.2021 11:43:20 0
Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.09.2021 11:43

Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Elazığ’da sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda icra edilmeyeceğini dile getirdi.

Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Hal böyle olunca kalaycılık, eski önemini ve değerini kaybederek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Türkiye’de olduğu gibi Elazığ’da da kalaycılık mesleği son demlerini yaşıyor. Sayıları gittikçe azalan kalaycı ustaları mesleği yapacak çırak bulamazken, sektörün son çalışanlarının kendileri olduğunu söyledi.

"Benden sonra yapacak kimse yok"

Bakırdan yapılan kapların insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden kalaycı Alaattin Uluerler, “Mesleğimizin tarihi bir yeri var. Dede, baba, oğul, olarak en son kuşakta bana kaldı. Benden sonra yapacak kimse yok. Çırak yetişmiyor, kalaylı kaplar daha sağlıklı. Önceden kalaylı kaplar kullanılırdı. Ama şimdi insanlar vazgeçti, yeni nesil de bilmiyor. Bakıra ve kalaya dönüş var ama bu sefer de yapacak usta bulunmuyor” dedi.

"En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir"

Yetişen ustanın olmadığını aktaran Uluerler, “Kimse çocuğunu esnaflığa, çıraklığa göndermiyor. Bir tek bizde değil bütün esnaflarda öyle. Kalay çok sağlıklı, bakır kapta yapılan yemek yüzde yüz organiktir. Ne mikrop, ne de yağı var. En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir. Bakır kapta yapılan kavurma veya çiğ köfteyi gözün kapalı yersin ama alüminyum, çelik, krom öyle değil. Sağlığa zararı var. Bizi eskiden annelerimiz, babalarımız hep bakır kaplarda pişirilen yemekle yetiştirdi. Şimdi bakırla yetişen yok, onun için de hastalık çoğalmış. Yiyip içtiğimiz her şey sağlıksız” şeklinde konuştu.

“Bu meslek artık öldü”

Kalaycı Ahmet Doğan ise, “Şimdi eskisi gibi rağbet görmüyor. Yine de şükürler olsun ekmeğimiz çıkıyor. Eskisi gibi yoğunluk yok, kimse çalışmaya da gelmiyor. Artık bu mesleğe kimse heves etmiyor. Bu meslek artık öldü. Soba, boru, dirsek, eski zaman sobaları ve banyo kazanları imalatı yapıyorum. Ufak esnaflık bitiyor, devlet bize bir katkı yapsa bizi güçlendirir. Bizim çok işimiz de çıkmıyor, mesleğimiz artık tarihe karıştı” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ