Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor

Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Elazığ’da sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda icra edilmeyeceğini dile getirdi.

Kültür Sanat 1.09.2021 11:43:20 0
Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.09.2021 11:43

Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Elazığ’da sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda icra edilmeyeceğini dile getirdi.

Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Hal böyle olunca kalaycılık, eski önemini ve değerini kaybederek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Türkiye’de olduğu gibi Elazığ’da da kalaycılık mesleği son demlerini yaşıyor. Sayıları gittikçe azalan kalaycı ustaları mesleği yapacak çırak bulamazken, sektörün son çalışanlarının kendileri olduğunu söyledi.

"Benden sonra yapacak kimse yok"

Bakırdan yapılan kapların insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden kalaycı Alaattin Uluerler, “Mesleğimizin tarihi bir yeri var. Dede, baba, oğul, olarak en son kuşakta bana kaldı. Benden sonra yapacak kimse yok. Çırak yetişmiyor, kalaylı kaplar daha sağlıklı. Önceden kalaylı kaplar kullanılırdı. Ama şimdi insanlar vazgeçti, yeni nesil de bilmiyor. Bakıra ve kalaya dönüş var ama bu sefer de yapacak usta bulunmuyor” dedi.

"En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir"

Yetişen ustanın olmadığını aktaran Uluerler, “Kimse çocuğunu esnaflığa, çıraklığa göndermiyor. Bir tek bizde değil bütün esnaflarda öyle. Kalay çok sağlıklı, bakır kapta yapılan yemek yüzde yüz organiktir. Ne mikrop, ne de yağı var. En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir. Bakır kapta yapılan kavurma veya çiğ köfteyi gözün kapalı yersin ama alüminyum, çelik, krom öyle değil. Sağlığa zararı var. Bizi eskiden annelerimiz, babalarımız hep bakır kaplarda pişirilen yemekle yetiştirdi. Şimdi bakırla yetişen yok, onun için de hastalık çoğalmış. Yiyip içtiğimiz her şey sağlıksız” şeklinde konuştu.

“Bu meslek artık öldü”

Kalaycı Ahmet Doğan ise, “Şimdi eskisi gibi rağbet görmüyor. Yine de şükürler olsun ekmeğimiz çıkıyor. Eskisi gibi yoğunluk yok, kimse çalışmaya da gelmiyor. Artık bu mesleğe kimse heves etmiyor. Bu meslek artık öldü. Soba, boru, dirsek, eski zaman sobaları ve banyo kazanları imalatı yapıyorum. Ufak esnaflık bitiyor, devlet bize bir katkı yapsa bizi güçlendirir. Bizim çok işimiz de çıkmıyor, mesleğimiz artık tarihe karıştı” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ