İmece usulü çeltik üretiyorlar

Batman'da arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin giremediği bazı tarlalarda çeltik ekiminde geleneksel yöntemler kullanılıyor.

Kültür Sanat 6.07.2019 12:44:18 0
İmece usulü çeltik üretiyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.07.2019 12:44

BATMAN (AA) - Batman'ın Gercüş ilçesinin Gönüllü ve Akyar köylerindeki vatandaşlar arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin çalışamadığı tarlalarda imece usulü üretim yapıyor.

Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin girmediği Gercüş ilçesindeki bazı tarlalarda çeltik ekiminde geleneksel yöntemler kullanılıyor.

Gönüllü ve Akyar köylerinde 50 dönüm alanda üretilen çeltik ekiminde de dayanışmanın güzel bir örneği yaşanıyor.

Günün ilk ışıklarıyla tarlaya gelen üreticilerden kimi araziyi sularken kimi sabanla toprağı sürüyor, bazıları ise küreklerle çeltik havuzları açıyor.

Her gün bir üreticinin tarlasında çalışma yürütülürken, tarlaların sürülmesinde kara saban da kullanılması köylerde nostaljik görüntü oluşturuyor.

"Birbirimize yardım ederek pirinç ekimi yapıyoruz"

Köylülerden Hakan Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda iki çeşit pirinç ektiklerini söyledi.

"Bütün köylüler bir araya gelip, birbirimize yardım ederek pirinç ekimi yapıyoruz. 3 ay sonra yine hep birlikte hasada başlıyoruz." diyen Kavak, ilk ekimden 3 ay sonra ürünü biçtiklerini daha sonra diğer ekimin yapıldığını ifade etti.

Kavak, yılda iki defa 3 ve 6 aylık olmak üzere pirinç ekimi yaptıklarını dile getirerek, ürettikleri pirincin çok lezzetli olduğunu anlattı.

Çiftçilerden Nezir Kardaş da el birliğiyle her gün bir köylünün tarlasını ektiklerini belirtti.

Tamamen yerli tohum kullandıkları için pirincin tadının çok güzel olduğuna değinen Kardaş, "Arazi engebeli olduğu için traktörle giremiyoruz. O yüzden hayvanlarla sürüyoruz. Her gün bir köylüye yardım ediyoruz. Her gün birinin arazisine gidiyoruz. Sabah erken saatlerde işe başlıyor, saat 13.00-14.00'e kadar tarlada işimizi bitiyoruz." diye konuştu.

Mustafa Kavak ise sabah 04.00 gibi tarlada çalışmaya başladıklarını, dayanışma ile işlerini kısa sürede tamamladıklarını aktardı.

Kavak, çeltik ekimindeki dayanışmayı 3 ay sonra ürünü topladıklarında da sergilediklerini dile getirdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ