'Fırat'ın incisi'nde karagül hasadı başladı

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere özenle hasat ediliyor.

Kültür Sanat 18.05.2020 13:52:36 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.05.2020 13:52

ŞANLIURFA(AA) - Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

Yılın her döneminde binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçe, kendine has coğrafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetişen karagül bitkisini de barındırıyor. Birecik Barajı'nın suyunun yükselmesiyle bölgede yetişme alanı azalan karagül, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alıyor.

Kaymakamlık, Belediye ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geniş bir alana yayılması amacıyla üç serada yetiştirilen karagül, bu yıl da havanın ısınmasıyla açarak güzelliğini sergiliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle eşsiz simsiyah rengini ve kokusunu sadece bölge halkına gösteren karagül, seralardaki görevliler tarafından çeşitli alanlarda kullanılması amacıyla dallarından kesilerek hasat edilmeye başlandı.

"Kokulu ve bir o kadar da asil bir bitki"

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karagülün Halfeti ile özdeşleşmiş bir bitki olduğunu söyledi.

Yıllar önce Birecik Barajı suyunun yükselmesiyle karagül yetiştirilen birçok bölgenin su altında kaldığını hatırlatan Çakmaklı, şöyle devam etti:

"Tabii karagülü, saklı cennetin, Halfeti'mizin, sessiz şehrimizin saklı kokusu olarak ifade ediyoruz. Halfeti ile özdeşleşmiş, ilkbahar ve sonbaharda açan bir çiçek. İlk siyah olarak açıyor ve bir süre sonra da rengini koyu kırmızıya çeviriyor. Ancak bu siyah rengini sadece Halfeti'de alıyor. Başka yerlerde yapılan denemelerde, çalışmalarda karagülün siyah açmadığı ve farklı renk tonlarında yetiştiği tespit edildi. Karagül, Halfeti'nin iklimsel özelliğinden, Fırat Nehri'nin suyundan ve bu bölgenin toprağının özelliğinden bu siyah renk ve kokusunu almaktadır. Bu üç önemli özellik bir araya geldiğinde karagül, siyah olarak kendini göstermektedir. Karagül kokulu ve bir o kadar da asil bir bitki."

"Yapraklarından çay, lokum, kokusundan parfümler üretiliyor"

Karagül'ün yaklaşık 3 hafta önce açmaya başladığını ve hasadının yapıldığını söyleyen Çakmaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halfeti'de Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde olmak üzere üç sera bulunmaktadır. Karagül 6-7 haftalık bir dönemde açıyor. Gonca haline gelince tam açmadan siyah rengini alıyor. Siyah rengini alınca da hasat ediliyor. Hasat edildikten sonra seralarda gerilen iplere dalıyla birlikte kurutulmaya bırakılıyor. Tamamen kuruyunca daha sonra kullanım şekline göre paketleniyor. Hediyelik paketler haline getiriliyor, yapraklarından çay, lokum yapılıyor, kokusundan parfümler üretiliyor."

"Hediyelik paketler hazırladık"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sadece yöre halkının karagülü görme fırsatı bulduğunu anlatan Çakmaklı, şunları kaydetti:

"İlkbaharda karagülü maalesef ziyaretçiler göremeyecek ancak yılda iki defa açtığı için sonbaharda tekrar açacak. İnşallah sonbaharda her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda ziyaretçi gelip karagülü dalında görme fırsatı bulabilecek. Biz yine de buraya gelemeyecek vatandaşlarımız için Bakanlığımızın ambleminin de üzerinde olduğu, içerisinde kurutulmuş karagülün bulunduğu hediyelik paketler hazırladık. Ziyaretçilerimiz talep ederlerse kendilerine gönderilecek."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Cumhuriyet coşkusu sporla buluştu


Van Spor

Erzurumspor FK: "Kulübümüzün tüm kritik maçlarının bağımsız bir kurulca incelenmesini istiyoruz"


Van Spor

Tunceli’de kano yarışları renkli görüntüler oluşturdu


Van Spor

Spor yöneticiliği programı, Sporak tarafından akredite edildi


Van Spor

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ