Elazığ’ın Kovancılar ilçesi Yazıbaşı köyünde 115 yıl önce yapılan Alibeyköy Konağı yok olmak üzere

Elazığ’ın Kovancılar İlçesindeki Zamanla Yok Olan 115 Yıllık ‘alibeyköy Konağı’nın Köylülerin Gözetiminde Bugüne Kadar Ayakta Kalan Kemerli Giriş Kapısı Restore Edilmeyi Bekliyor.

Kültür Sanat 22.01.2020 11:52:19 0
Elazığ’ın Kovancılar ilçesi Yazıbaşı köyünde 115 yıl önce yapılan  Alibeyköy Konağı yok olmak üzere
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.01.2020 11:52

ELAZIĞ (İHA) –Elazığ’ın Kovancılar ilçesindeki zamanla yok olan 115 yıllık ‘Alibeyköy Konağı’nın köylülerin gözetiminde bugüne kadar ayakta kalan kemerli giriş kapısı restore edilmeyi bekliyor. Tarihi yapının taşlarının düşmeye başladığını belirten yöre sakinleri, çocukların altından geçtiğini, üzerilerine devrilmesi halinde kurtulmalarının çok zor olduğunu söyledi.

Kovancılar ilçesine bağlı Yazıbaşı Köyü (Sekrat) sınırları içerisinde bulunan tarihi ‘Alibeyköy Konağı’ndan geriye kalan kapının kemerli surları zamana karşı direniyor. 2. Abdülhamid döneminde inşa edildiği bilinen ve kapı surundaki kilitli taşta 1905 yılında yapıldığı yazılı olan tarihi konak zamanla yok oldu. Geleneksel mimari tekniğinden ziyade kilit sistemiyle yapılan ve üzerinde Osmanlı dönemine ait rakamların olduğu tarihi kapı suru, şimdilerde mevsimsel yağışların da etkisiyle aşınmaya ve zaman zaman taşlar düşmeye başladı. Köyün içerisinde kalan yüzyılı aşkın tarihi ile sit alanı içerisinde yer alıp almadığı köy sakinleri tarafından bilinmiyor. Herhangi bir müdahalede bulunmayan ancak giriş çıkışta surların altından geçen köy sakinlerinden Zülfü Çelik, kapıdan düşen taşların çocukları için büyük tehlike arz ettiğini, restore edilerek sahip çıkılmasını istedi.

Öte yandan İsmet İnönü’nün hatıralarında, 1. Dünya Savaşı yıllarında Ali İhsan Paşa komutasındaki kolordunun o köyde konakladığı, ordu komutanın da Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğunu ve Alibeyköy Konağı’nda misafir edildiğinin yer aldığı öğrenildi.

"Kapının altından korkarak geçiyoruz"

Tarihi kemer kapının zamana direndiğini ve zaman zaman düşen taş parçalarının tehlike arz ettiğini dile getiren yöre sakini Zülfü Çelik, “ Sorunumuz, köyümüz sınırları içerisinde bulunan tarihi Alibeyköy Konağı’nın giriş kemer kapısının yıkılmaya yüz tutması. Bugüne kadar hala ayakta duruyor. Ancak yağışlardan ve iklim şartlarından dolayı yıllar geçtikçe aşınmaya uğruyor. Bizim de burada çocuklarımız oynuyor, hayvanlarımız var. Bu kapının altından korkarak geçiyoruz. İnsandan daha değerli değil ama sonuçta tarihi bir eser ve değeri olduğu için biz de herhangi bir müdahalede bulunamıyoruz” dedi.

"Tarihi Ali Bey Konağı şu anda yok"

Konağın sadece kapısının ayakta olduğuna ve korumaları altında olduğuna dikkat çeken Çelik, “Yetkililerin bu duruma el atmaları ve durumumuzla ilgilenmeleri en büyük ricamız. Büyüklerimiz mümkünse bizlere, yardımcı olsunlar. Konağın kapısının ayakta durması, bizim gözetimimizde olmasından dolayıdır. Bizlerin gözetimi altında olmasaydı belki şu anda kapı ayakta olmayabilirdi. Tarihi Alibeyköy Konağı mevcut değil. Fakat kapı bizim kontrolümüz altında” şeklinde konuştu.

"Kapının taşları düştü düşecek "

En büyük korkularının düşecek taşların çocuklara zarar vermesi olduğunu dile getiren Çelik,"Kapının taşları düştü düşecek diye korkudan altından geçemiyoruz. Bizi geçtik, bir şekilde kendimizi koruyabiliriz ama çocuklardan dolayı büyük korkumuz var. Taşlar düşüyor. Altından geçerken taşlar düşmüş olsa kurtulmamız çok zor" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ