Dünya mirasına aday Harput Kalesi için projelendirme çalışması

HARPUT KALESİ İÇİN PROJELENDİRME ÇALIŞMASI BAŞLADI

Kültür Sanat 29.09.2020 10:33:32 0
Dünya mirasına aday Harput Kalesi için projelendirme çalışması
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.09.2020 10:33

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ’ın simgesi, medeniyetler beşiği Harput Mahallesi’nin ismini aldığı Harput Kalesi için Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç koordinesinde projelendirme çalışmaları ile restorasyonda kullanılması düşünülen taşlar ayrıştırılarak dışarı taşınmaya başlandı.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve medeniyetler beşiği olarak tarihi ve dini açıdan önemli bir değeri olan Harput Mahallesi’nin UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor. Covid-19 nedeniyle bu yıl çok fazla ziyaretçi almayan mahallede bulunan, ayrıca şehrin simgesi olan Harput Kalesi’nde 7 yıldır süren kazı yerine, projelendirme ve iç temizlik çalışması başlatıldı. Milattan Önce 8. Yüzyıl’da Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nde Kazı Başkanı Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında kale içinde bulunan zindan ile 4 nolu konutun projesi çizilmeye başlandı. Özellikle Osmanlı Mahallesi denilen caminin olduğu proje ise tamamlandı, koruma kurulundan geçti. Ayrıca teknik ekibin kazı evinde çıkan parçaları birleştirip çizimlerini yaptığı aktarıldı.

Öte yandan şu anda 25 kişilik ekibin, kalede bulunan taşlar ayrıştırarak iki bölüme ayırıp, yeniden restorasyonda kullanılması için kale dışına taşınması için çalışma başlatıldı.

Projeler üzerinde çalışılıyor, taşlar kale dışına taşınıyor

Harput iç Kale kazılarının 2020 çalışmalarına başladıklarını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, “Kazı çalışmalarından daha çok projeler üzerinde durduk. Kale içindeki daha önce kazısı yapılmış zindan ve 4 nolu dediğimiz konutun projesi çiziliyor. Özellikle Osmanlı Mahallesi dediğimiz caminin olduğu proje koruma kurulundan geçti ve önünüzdeki yıllarda onun uygulamasını yapıp turizme açmayı planlıyoruz. Bu sene bakanlığımız ve müzeler müdürlüğünün desteği ile Türk Tarih Kurumu ile bir proje yaptık. Kale içindeki daha önceki kazı yıllarında restorasyonda kullanılmak üzere biriken ama görünüşü çok hoş olmayan malzemeyi iki gruba ayırdık ve böylece yeniden restorasyonda kullanılmak üzere kale dışına taşıtıyoruz. Türk Tarih Kurumu ile ilgili projemiz de ayrıca mevcut ve eksik kalan çizimleri gerçekleştiriyoruz"dedi.

Atölye çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Aytaç, "Böylece uzun yıllar yapılan kazılar turizm noktasına taşınmış oldu. Bu kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Elazığ Valiliği, Fırat Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, belediye ve il özel idaremizden aldığımız katkılar oldu. Bu kurumların ortak çalışması ile Harput Kalesi önemli yere taşındı. 2018 yılında UNECSO geçici listeye alınan Harput’un asil listeye alınması içinde ön hazırlıklar yapıldı. Bunlarla ilgili ileriki yıllarda daha ciddi çalışmalar yapılarak süreç devam edecektir”diye bilgi verdi.

"Teknik işlerimiz 12 ay devam ediyor"

Teknik ekip olarak çalıştıklarını dile getiren Aytaç, “Toplamda 25 kişi ile 2020 çalışmalarını sürdürüyoruz. Aralık ayına kadar bu şekilde devam edecek ama bizim yayın ve diğer teknik işlerimiz 12 ay üzerinden devam ediyor. Fiili kazıya uzak durmamızın sebebi yakın çalışma durumlarından uzak kalınması. Sağlık konusu olduğu için dikkat edilmesi noktasındaydı. Biz de eleman alıp yeniden kazıya başladığımızda fiili kazının yarım kalma ihtimalini dikkate alarak böyle bir plan yapmak durumunda kaldık. Seneye bir aksilik olmazsa özellikle de sağlık ile ilgili bir sorun kalmazsa daha erken başlamayı planlıyoruz. Böylece hem projelerin yürütülmesi hem de kazı alanlarının açılarak buluntular elde edilmesi çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ