Diziler Latin Amerika ülkelerinde Türk isimlerini yaygınlaştırıyor

Türkiye'nin Amerika'dan sonra Latin dünyasına en çok dizi ihraç eden ikinci ülke olduğu bildirildi.

Kültür Sanat 14.11.2019 13:59:15 0
Diziler Latin Amerika ülkelerinde Türk isimlerini yaygınlaştırıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.11.2019 13:59

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Genel Sekreteri Burhan Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 10 yılda Orta Asya'dan Balkanlara, Orta Doğu'dan Batı Avrupa'ya ve Latin Amerika'ya kadar dünyanın birçok bölgesinde Türk dizilerinin daha çok izlenir hale gelmesinin, Türkiye'nin dış ticaretine ve turizmine olduğu kadar kültürel gücüne de önemli katkılar sağladığını belirtti.

Diziler Latin Amerika ülkelerinde Türk isimlerini yaygınlaştırıyor

Türk dizilerinin 150'den fazla ülkeye ulaştığını, yabancı kanallarda en kıymetli saatlerde gösterildiğini ve çok iyi izlenme oranlarına sahip olduklarını ifade eden Gün, "Bu durumun etkisiyle 2010'dan sonra Türk dizilerinin yayınladığı ülkelerden Türkiye'ye yüzde 300'e yakın turizm artışı oldu. 2010-2015 yılları arasında dizi ihracatından sonra dizilerin gönderildiği ülkelerden Türkiye'ye turistler gelmeye başladı. 2015-2020 yılları arasında bu katlanarak devam ediyor. Dizilerin çekildiği yerleri, şehirleri görmek istiyorlar. Oyuncularla birlikte olmak istiyorlar, böyle organizasyonlar yaratılıyor." dedi.

Gün, ayrıca Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerde Türkiye'ye kültürel olarak muazzam sempati duyulduğunu dile getirerek, yabancıların Türkçe öğrenmek için kurslara yazıldığını söyledi.

"Türkiye'nin ABD'den sonra Latin dünyasına en çok dizi ihraç eden ikinci ülke" olduğuna dikkati çeken Gün, "Türk dizilerin yayınlandığı ülkelerde Türkiye'ye kültürel olarak muazzam sempati duyuluyor. Yabancılar çocuklarına Türk ismi koyuyor. Özellikle Latinler, Türk konsolosluklarına gidip 'Onur ismi verilebilir mi kız çocuklarına' diye soruyor. Bunun çok örnekleri var." diye konuştu.

"Bu yumuşak güç daha iyi kullanılabilir"

"Dizilerle Türkiye'nin imajının dünyada giderek değiştiğini" belirten Gün, "Türkiye özgürlükler ülkesi, modern ve zenginlikler ülkesi olarak algılanıyor. Bizim ülkemizin şartlarına bu durum ne kadar yansır, bu ayrı bir tartışma konusu. Amerika kendisini süslü ve zengin olarak gösteriyor. Bizimki bilinçli de değil. Kendi izleyicimiz de zenginliğin ve refah içindeki hayatların anlatıldığı dizileri görmek istiyor. Yoksul hayatların anlatıldığı dizilerin ihracatı daha az." değerlendirmesini yaptı.

Gün, Türkiye'nin dizi ihracatında "yumuşak gücü"nü tam olarak kullanamadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ülkemizin dizi sektöründeki ihracatta muazzam bir gücü var ve yumuşak gücünü daha iyi kullanabilir. Üst bir strateji yok. Kamusal teşvikler yeni yeni oluşmaya başladı. Bir tanesi Ekonomi Bakanlığı İhracat Teşviği. Doğrudan devletin bir teşviği yoktu. En son Sinema Kanunu ile dizilere teşvik verilecek. Bu da çok iyi oldu ama toplam bir strateji, planlama mevcut değil. Yumuşak güç kullanılacaksa geniş bir planlama gerekiyor."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ