Deprem gerçeğine rölyef tablosuyla dikkati çekiyor

Kocaeli'de yaşayan rölyef sanatçısı Mehmet Erol Buga, Marmara Depremi'nde yaşanan bina yıkımını tabloya işleyerek, deprem gerçeğini gözler önüne seriyor.

Kültür Sanat 16.08.2019 14:42:00 0
Deprem gerçeğine rölyef tablosuyla dikkati çekiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.08.2019 14:42

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşayan rölyef sanatçısı Mehmet Erol Buga, Marmara Depremi'nde yaşanan bina yıkımını tabloya işleyerek deprem gerçeğine dikkati çekiyor.

Sanat hayatında 25 yılda 300'ün üzerinde eser ortaya çıkaran Buga, deprem gerçeğini sanatıyla gözler önüne sermeye karar verdi.

Komşusundan 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nde yıkılan bir binanın fotoğrafını alan Buga, topladığı atıklarla oluşturduğu ve atölyesinin ön camında sergilediği eseriyle deprem gerçeğini insanlara hatırlatmak istiyor.

"İnsanların depremi unutmamasını istedim"

Mehmet Erol Buga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatında 25 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü, doğadaki atıkları değerlendirerek eserlerini ortaya çıkardığını söyledi.

Eski tarihi evleri, çektiği fotoğraflar yardımıyla bire bir tablolara yansıttığını anlatan Buga, son çalışmasında Marmara Depremi'nin 20. yılında bir eser ortaya çıkardığını kaydetti.

Buga, eserini doğadaki atıklarla 18 günde tamamladığını dile getirerek, "Depremin olduğu yıllarda gemilerde çalıştığım için depremi denizde hissettim. Daha sonra karadaki görüntüler içimi bir hayli acıttı. Bir yıldır Değirmendere'de yaşıyorum. Tablolarım arasına böyle bir eseri de dahil etmek istedim. Duygularımı tabloya yansıtmak, insanların depremi unutmamasını istedim. Değirmendere'de depremin bir sürü yıktığı bina vardı. O bölgelerden atıklar toplama başladım, o atıklarla da bu tabloyu ortaya çıkardım." diye konuştu.

Çalışmaya başlamadan önce komşusunun kendisine deprem fotoğraflarının olduğu bir albüm verdiğini aktaran Buga, albüm içerisinden eserini ortaya çıkardığı fotoğrafı seçtiğini ifade etti.

Buga, komşunun ara sıra atölyeye geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Fotoğrafını aldığım komşum tesadüfen eserin bitişini gördü, irkildi ve üzüldü. 'Neden böyle oldun' dedim. 'Oğlum bu evden üst kattan sağ çıktı' dedi. Yaşanmış bir bina, binanın yarısı resimde tamamen duruyor ama yarısı yıkık. Eserimde gazbeton malzemesi, tel, CD kapakları, oluklu mukavva gibi malzemeler kullandım.

Çalışmamla iyi bir şey yaptığımı düşünüyorum. İnsanlar depremi hatırlasın, belki kötü bir günün çalışması ama insanlara da 'Depremi unutmayın' mesajı vermek istedim. Bu binadan ben de çıkabilirdim, benim ailem de orada olabilirdi, acı bir olay. Sadece bu bina da değil, bir sürü yıkılan bina var, can kaybı var. Tabii ki ben de bu eseri yaparken üzüntüyle çalıştım, insan acı hissediyor."

Buga, deprem gerçeğini unutturmamak gerektiğine dikkati çekerek, "Deprem gerçeğini gündemimizde tutmak zorundayız. Bunu sadece ben değil, depremin unutturulmaması için yerel yönetimler de hükümetimiz de bunu yaşayan vatandaşımız da böyle çalışmalara ön ayak olmak zorunda." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ