Bilecik'in 'göçmen köyü' yeni sakinlerini bekliyor

İpek Yolu'nun da geçtiği ticaret merkezlerinden Küplü köyü, İstanbul'a yakın bir noktadaki konumu, tarihi yapıları ve yemyeşil doğasıyla ilgi görüyor.

Kültür Sanat 18.06.2020 12:56:03 0
Bilecik
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.06.2020 12:56

BİLECİK(AA) - Bilecik'te 18'inci yüzyılda kurulduğu bilinen ve mübadele ile gelen aileler nedeniyle "göçmen köyü" olarak anılan merkeze bağlı Küplü köyü, şehir yaşamından sıkılanlar için yemyeşil doğada sakin bir hayat vadediyor.

Kent merkezinin 6 kilometre doğusunda, İstanbul-Antalya kara yolunun kıyısında yer alan köy, özellikle 19'uncu yüzyılda büyük gelişme kaydetti.

Sakarya Nehri ile birleşen Karasu Çayı vadisinde yer alan köydeki yapıların çoğu, 1853'teki büyük yangında zarar gördü.

İpek Yolu güzergahında bulunan Küplü köyü, 1800'lerin sonlarında ise İstanbul-Ankara demir yolu hattının yapılmasından sonra bölgenin ticaret merkezlerinden biri oldu. Bu dönemde, Rumlar ve Türklerin yaşadığı köyde halkın büyük çoğunluğu geçimini ipek ve tütün ticaretinden sağlıyordu.

Bölge halkı tarafından "Bilecik'in küçük İstanbul'u" olarak da nitelendirilen köy, 1920'li yıllarda mübadele ile gelen ailelerden dolayı "göçmen köyü" haline geldi.

Tarihi geçmişi, adeta zamana meydan okuyan binaları, çeşit çeşit ürünün yetiştiği bereketli toprakları ve kara yoluna yakın konumuyla göz dolduran köy, şehirden kırsala taşınmak isteyenlerden talep görüyor.

"Cazibe merkezi olacağız"

Köy muhtarı Hüseyin Demirbaş, AA muhabirine, köy halkının büyük çoğunluğunun mübadele döneminde Selanik'ten göç ettiğini söyledi.

Küplü'de 1915'te 10 binden fazla kişinin yaşadığını belirten Demirbaş, "5 bin 823'ü Rum, 4 bin 490'ı Türk Müslümandı. Marmara Bölgesi'nde ilk elektriğin geldiği, İpek Yolu'nun merkezinde bir yer burası. Köyümüz konum itibarıyla tam merkezde. Bilecik merkeze her 10 dakikada bir arabamız var." dedi.

Hüseyin Demirbaş, tarihi evlerin ve kilise kalıntılarının geçmişin izleriyle ayakta durmaya çalıştığını dile getirdi.

Her yıl 4-5 otobüsle Yunanistan'dan gelenlerin ata topraklarını ziyaret ettiğini anlatan Demirbaş, şöyle konuştu:

"Köyümüzün toprakları Sakarya Nehri'nin suyuyla çok bereketli. Yılda 800 bin ton Trabzon hurması çıkıyor, Türkiye'nin her bölgesine gönderiliyor. Çok talep var. Yeni kurutma tesisimiz açılıyor. Tabiatı da yemyeşil, bu da tercih edilmesinde etkili oluyor. Ayrıca TOKİ'nin kırsala yönelik ev yapma projesi için başvurular yapıldı. Onunla ilgili İstanbul ve başka illerden gelmek isteyenler çok yoğun. Son bir senedir inanılmaz talep var. Köyümüze gelip yerleşmek ve yer almak istiyorlar. Taleplerini alıyoruz. Şehir merkezindeki asırlık binaları da restore edip, cazibe merkezi olacağız. İnşallah köyümüz 2 sene sonra İstanbul Zekeriyaköy gibi olacak."

Küplü köyünde şu anda 230 hanede 800 civarında kişinin yaşadığı bilgisini veren Hüseyin Demirbaş, tarım yapmak için arazi almak isteyenlere yardımcı olmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ