Asırlık mezarlara defineciler zarar verdi, köylüler sit alanı olmasını istedi

Tunceli’de bulunan tarihi kaya mezarlarının olduğu ve zaman zaman definecilerin zarar verdiği 10 dönümlük alanın sit alanı ilan edilerek korunması istendi.

Kültür Sanat 18.06.2020 11:18:59 0
Asırlık mezarlara defineciler zarar verdi, köylüler sit alanı olmasını istedi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.06.2020 11:18

Tunceli’de bulunan tarihi kaya mezarlarının olduğu ve zaman zaman definecilerin zarar verdiği 10 dönümlük alanın sit alanı ilan edilerek korunması istendi.

Türkiye’de sadece Tunceli’nin Hozat ilçesinde bulunan ve 18’inci yüzyıla ait olduğu düşünülen lahit ve atbaşı mezarları, zaman zaman kaçak kazılar sonucu tahrip edildi. Mezar taşlarının üzerinde bulunan silah, müzik ve tarımsal aletli desenler döneme ait insanların özelliklerini yansıtması dikkat çekerken, köy sakinleri, bölgenin sit alanı ilan edilip koruma altına alınmasını istedi.

Mezarların uzun süredir hazine avcıları tarafından tahrip edildiğini belirten Köy Muhtarı Engin Karataş, “Tarihi mezarlarımız var köyümüzde. Bu mezarların aslı yüzyıllar hatta bin yıllar öncesine dayanıyor. Bunların korunmasını ve bölgenin sit ilan edilmesini ediyoruz. 10 dönümlük bir alanda mezarlar var buraya bir çok turist ve araştırmacı geliyor. Atbaşı mezar taşı, defineciler kırıp baş kısmını götürmüşler. Bu tarihi mezarlarımız yok oluyor” dedi.

Bölgenin sit alanı ilan edilmesini isteyen köy sakinlerinden Birsen Adıgüzel ise, “Burası çok eski bir tarihi bir mezarlık çoğu mezarlık gördüğünüz gibi kırılmış dökülmüş. At başı mezarlık var ama bölgemizde genelde koç başı mezarlıklar mevcuttu. Buranın sit alanı edilmesini istiyoruz. Mezar taşlarını incelediğimizde kültürel eşyaları, bağlama, matara, kılıç gibi simgeler var” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ