Kuduz aşılaması yıl boyunca sürüyor

Kuduz aşılaması yıl boyunca sürüyor

Sağlık 19.06.2024 09:18:42 0
Kuduz aşılaması yıl boyunca sürüyor
Tarih: 19.06.2024 09:18
Hayvanlardan insanlara geçebilen zoonoz bir hastalık olan kuduz hastalığına karşı kedi, köpek gibi evcil hayvanlar aşılanmaya devam ediyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü müracaatta bulunan vatandaşların evcil hayvanlarını ücretsiz olarak yıl boyunca aşılıyor.
Evlerinde kedi ve köpek besleyen vatandaşların müracaat etmeleri halinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından kuduz aşıları ücretsiz olarak yapılıyor.
Kuduz, insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekilleniyor. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılıyor.
Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergeleri, virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değişiyor. Ani davranış değişiklikleri, gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeler arasında. Bununla beraber, bazı durumlarda hayvan açık klinik göstergeler göstermeksizin hızlı bir şekilde ölebiliyor.
Ülke genelinde kuduz hastalığına karşı kararlı bir kampanya yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, aşılama kampanyasını yıl boyunca sürdürüyor.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, hastalığın önlenmesi ve kontrol edilebilmesi için evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması ve hayvanların şüpheli hareketlerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmesi gerektiğini kaydetti.
İl Müdürü Murat Şahin açıklamasında, "Kuduz, eski çağlardan beri süregelen ve halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz bir hastalık olarak biliniyor. Halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan kuduz hastalığı, insan, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen ve hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) viral bir hastalıktır. Virus, tilki, kurt, çakal gibi yabani memeliler ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi tüm sıcakkanlı hayvanları enfekte edebilmektedir. Kuduzdan korunmanın en iyi yolu kedi ve köpek gibi evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması ve şüpheli durumlarda ne yakın tarım il ve ilçe müdürlüğüne durumun bildirilmesidir. Kuduz aşılarla önlenebilen bir hastalıktır" dedi.
Kuduz aşılamalarının il ve ilçe müdürlüklerince ücretsiz olarak uygulandığını kaydeden İl Müdürü Murat Şahin, aşılamaların hayat kurtardığına dikkat çekti.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem