Konya'da bir avukatın itiraz ettiği hız cezası iptal edildi

Konya'da avukat Adem Akyürek, Bursa’dan duruşmadan dönerken hız limitini aştığı gerekçesiyle yazılan 1399 lira idari para cezasını, kamu görevi yaptığını belirterek itir

Genel 11.08.2022 11:14:00 0
Konya
Tarih: 11.08.2022 11:16 Güncelleme: 11.08.2022 11:14

Avukat Adem Akyürek’e, 04 Kasım 2021 tarihinde Bursa'daki duruşmasından Konya'ya aracıyla dönerken Afyonkarahisar'ın Çay ilçesi yakınlarında bölünmüş yolda hız limitini aştığı gerekçesiyle 1399 lira para cezası kesildi.

İtirazda bulundu, iptal edildi

Akyürek, idari para cezasının iptali için Çay Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu. Akyürek itirazında, avukat olarak kamu görevini yaptığını Bursa’da saat 09.00'da görülmesi gereken davanın saat 12.00’de gerçekleştiğini, ertesi gün 6 duruşma ve 2 uzlaştırma görüşmesi olduğunu ve bunlara hazırlanması gerektiği belirtti. İtirazı kabul edilen Akyürek hakkındaki idari para cezası iptal edildi.

70 ile gidilmesi gerekirken 108 ile gitti

Yaşadıklarını anlatan Akyürek, şunları söyledi:

''04 Kasım 2021 tarihinde Bursa ilindeki duruşmadan Konya'ya dönerken Afyonkarahisar'ın Çay istikametinde iken 108 kilometre hızla gittiğim sırada esnada tarafıma bir idari para cezası tutanağı düzenlendi.

Bölünmüş yol tabir ettiğimiz yol. Buradaki hız limitlerini bir anda 70'e çekerek tuzaklama tabir ettiğimiz sistemle yazılan bir trafik para cezası tutanağı tebliğ edildi tarafıma.

"Duruşmaya yetişmem gerektiğini belirttim"

Bu tutanağa karşılık Çay Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundum. İtirazımın gerekçesi olarak, kamu görevi yaptığımı, duruşmalara yetişmem gerektiğini, avukatın kamu görevi yapmasından dolayı duruşmaların saatinde alınması ilkesini belirterek itirazda bulundum. İtirazım neticesinde sayın mahkeme gerekçelerimi geçerli kabul ederek tarafıma düzenlenen trafik para cezası tutanağını iptal etti.

İptal gerekçesinde de avukatın kamu görevi yaptığını, duruşmaların saatinde alınması gerektiğini, duruşmaya yetişmesi gereken avukatın da hız yapabileceğini belirterek kararı iptal etti.''

"Karar emsal teşkil edebilir"

Kararın emsal teşkil edebileceğini belirten Akyürek, ''Yapılan hız da 108 kilometrelik bir hızdı. Afaki bir hız da değildi. Mahkeme tabii bu hızın düşüklüğünü de takdire binaen karar verdi. Bu karar, hukuk aleminde emsal teşkil edebilecek bir karar.

Çünkü bölünmüş yollarda, kamu görevlisi olan avukatın yapmış olduğu hız tespitlerinde herhangi bir iptal yoktu bugüne kadar.

Daha önceki kararlar hep emniyet şeridinin ihlali noktasındaki kararlar iptal edilmişti; ancak bölünmüş yollardaki tutanak ilk olarak kayda geçti. Ancak bütün kamu görevlileri, bu kararı emsal alarak yaptıkları hızdan dolayı cezalarının iptal edeceği anlamına gelmesin.

Bu kendi özelinde değerlendirilmesi gereken, delillerinin kendi özelinde değerlendirildiği bir karardır. Dolayısıyla bu tam anlamıyla bütün kamu görevlilerinin yapmış olduğu hız ihlallerinde emsal teşkil edecek bir karar değildir.

Onun altını özellikle çizmek istiyorum. Kendi özelinde, kendi geçerli bahaneleri olan bir karardır.'' diye konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ