Kira Ödemesinde Dijital Dönüşüm: Elden Nakit Kira Ödeme Dönemi Sona Erdi!

Kira ödemelerinde banka ve PTT zorunluluğu.

Ekonomi 17.10.2024 09:35:00 0
Kira Ödemesinde Dijital Dönüşüm: Elden Nakit Kira Ödeme Dönemi Sona Erdi!
Tarih: 17.10.2024 09:41

ARTIK NAKİT KİRA ÖDEME DÖNEMİ SONA ERİYOR

Türkiye'de ev ya da iş yeri kiralamalarında yeni bir dönem başlamış bulunuyor. Artık kiracılar, kiralarını yalnızca banka, PTT veya özel finans kurumları aracılığı ile ödeyecekler. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği ile elden nakit parayla kira alışverişine son verildi.

RESMİ GAZETE'DE DUYURULDU: ELİDEN KİRA ALMAK YASAK!

Karar, Resmi Gazete'de yer aldı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyuruldu. Buna göre, hem gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri hem de mükellefiyet kaydı olmayan bireyler, kira işlemlerini resmi finansal kurumlar üzerinden gerçekleştirmekle yükümlü olacak.

ELEN KİRA ALANLARA CEZAİ İŞLEM

Yeni düzenleme gereğince, nakit olarak kira işlemi yapan ev sahiplerine ve kiracılara ağır cezalar yolda. İhlal durumlarında kira bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve bu ceza 5 bin lira alt sınırında olacak. Önceden yüzde 5 ve asgari 3 bin lira olan ceza miktarı, yeni düzenleme ile artırılmış durumda.

KİRACILARDAN BİLGİ VERMEYENLERE DE CEZA

Ayrıca, kiracının ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içinde ilgili idareye bildirmesi gerekiyor; aksi takdirde özel usulsüzlük cezası kesilebilecek. Daha önce yalnızca iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza kesilirken, şimdi konut kiralamalarında da kiracıların ceza alması söz konusu olabilecek.

CEZA MİKTARLARI ARTIYOR, ÜST SINIR 20 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ

Vergi Kanunları ile yapılan değişiklikler kapsamında, kesilebilecek özel usulsüzlük cezasının yıllık üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkartıldı. Yeni düzenlemeler temmuz ayında TBMM tarafından kabul edilen kanunla mevzuata eklendi ve böylece kiracılara da ceza kesilmesi resmiyet kazandı.

KARARIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem