Kayıp kıta Argoland nereye gitti?

Kayıp olan kıta Argoland, Avustralya'dan koptuktan sonra nereye gitti. Argoland kıtası bulundu mu?

Öteki Gündem 30.10.2023 14:48:00 0
Kayıp kıta Argoland nereye gitti?
Tarih: 30.10.2023 14:50 Güncelleme: 31.10.2023 00:39

Jeologlar yaklaşık 155 milyon yıl önce Argoland olarak adlandırılan 5 bin kilometre uzunluğundaki bir kara parçasının Batı Avustralya'dan koptuğuna inanıyor. Ancak sonrasında ne olduğu bilinmiyordu, yani şimdiye kadar.

Bildiğiniz üzere gezegenimizin ana karaları sabit değil; plaka tektoniği nedeniyle bir araya gelip ‘süper kıtalar’ veya birbirinden ayrılarak daha küçük kıtalar oluşturabiliyor. Jeologlar uzun zamandır Argoland'ın bu mikro kıtalardan biri olduğundan şüpheleniyordu fakat nereye gittiğini gösteren çok az kanıt vardı.

Utrecht Üniversitesi'nden araştırmacılar Argoland'ın kaderine ilişkin ipuçları bulmak için Güneydoğu Asya jeolojisine odaklandı.

GİZLİ HİKAYELER

Jeologlar yerkabuğunu ağır ve daha hafif kıta kabuğu olarak ikiye ayırıyor. Bu daha hafif kıtalar bir başka ‘kayıp’ kıta olan Zelandiya gibi deniz seviyesinin altında gizlenmiş olabiliyor. Ya da Büyük Adria'da olduğu gibi, sonradan Güney Avrupa dağlarına dönüşen üst tabakasını geride bırakıp Dünya'nın mantosuna gömülebiliyor.

Utrecht Üniversitesi'nden jeolog Douwe van Hinsbergen, “Eğer kıtalar Dünya yüzeyinde hiç bir iz bırakmadan mantoya dalıp tamamen yok olabilseydi, o zaman Dünya'nın jeolojik geçmişte nasıl görünmüş olabileceği hakkında pek bir fikrimiz olmazdı. Eski süper kıtaların ve Dünya'nın geçmiş dönemlerdeki coğrafyasının güvenilir rekonstrüksiyonlarını oluşturmak neredeyse imkânsız olurdu” diyor.

Argoland'ın kopmasıyla geride kalan derin okyanus havzasının taban yapısı, kıtanın kuzeybatıya doğru sürüklendiğini ve büyük olasılıkla bugün Güneydoğu Asya adalarının olduğu yerde durduğunu gösteriyordu.

Argoland'ın kıta büyüklüğünde bıraktığı geniş ayak izi Güneydoğu Asya adalarını işaret ediyordu ama şaşırtıcı bir şekilde bu adaların altında büyük bir kıta yoktu. Gizem giderek derinleşiyordu.

Peki ama Argoland tam olarak nereye gitti?

Bilim insanları Sumatra, Borneo ve Andaman Adaları da dahil olmak üzere çeşitli adalardan elde edilen rekonstrüktif modeller ve saha çalışması verilerini kullanarak, Argoland'ın tek bir kıta olmadığını ve yaklaşık 300 milyon yıl önce parçalara ayrılmaya başladığını keşfetti.

Araştırmacılar ayrıca Argoland'ın parçalanmasının yaklaşık 215 milyon yıl önce hızlandığını tespit etti; kıta ince parçalara ayrılmıştı. Bu teori adalarda yapılan saha çalışmalarıyla da desteklendi.

Parçalar bir kolaj oluşturuyordu: Argoland, Endonezya ve Myanmar'ın yeşil ormanlarının altında gizliydi.

Argoland hiçbir zaman sınırları net bir şekilde çizilmiş tek bir kıta olmamış, daha ziyade okyanus havzalarıyla ayrılmış mikro kıta parçalarından oluşan (araştırmacıların deyimiyle) ‘Argopelago’ olmuştu.

Meslektaşı Van Hinsbergen ile kayıp kıtanın peşine düşen Eldert Advokaat şöyle diyor:

Kelimenin tam anlamıyla bilgi yığınlarıyla uğraşıyorduk, bu yüzden araştırmamız bu kadar uzun sürdü. Yapbozu bir araya getirmek için yedi yıl harcadık.

Advokaat ve Van Hinsbergen'in çözdüğü bulmaca, Himalayalar ve Filipinler'in jeolojik sistemiyle de örtüşüyordu.

Gondwana Research dergisinde yayınlanan araştırma, Dünya kıtalarının karmaşık tarihine ilişkin değerli bilgiler sunuyor ve bilim insanlarının gezegenimizi şekillendiren süreçleri daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.

Douwe van Hinsbergen'in de açıkladığı gibi, “Kayıp kıtaların nasıl ortadan yok olduğunu bilmek önemli. Bu plaka tektoniğinin arkasındaki itici güçleri çözmek; biyoçeşitlilik ve iklimin evrimi gibi süreçleri anlamamız için hayati önem taşıyor.”

Ayrıca Argoland'ın hikâyesi tamamen yok oluş değil, bir dönüşüm hikâyesi. Bu kayıp kıta gezegenimizin sürekli değişen doğasına dair ilgi çekici bir hatırlatma işlevi görüyor.

Kaynak: Hürriyet 

Anahtar Kelimeler: Kayıp Argoland nereye gitti?
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ