Kartalkaya'daki Korkunç Felaket: Grand Kartal Otel'de Ölüm Tuzağı - 78 Can Kaybı!

Kartalkaya'da trajedi: Kayak merkezindeki otelde büyük yangın faciası.

Asayiş 24.01.2025 04:30:00 0
Kartalkaya
Tarih: 24.01.2025 04:36 Güncelleme: 24.01.2025 04:30

YANGININ KAYNAĞI AÇIKLANDI

Bolu'nun Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak sabahı çıkan ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın, faciaya dönüştü. İtfaiye raporuna göre, yangın otelin mutfak/restoran bölümünde başladı ve dakikalar içinde oteli sararak büyük bir felakete neden oldu.

Raporda yer alan ifadelere göre; "Yangına ilk müdahaleyi gerçekleştiren otel personeli ve görgü şahitlerinin beyanı ile tarafımızca yapılan incelemeler sonucunda yangının 4'üncü katta yer alan mutfak/restoran bölümünden başladığı belirlenmiştir.

Kapalı alan yangınlarında hava desteği sağlayacak cam kırılması, kapı açılması ve bunun gibi unsurlar gerçekleşmeden önce, yangın yükünü oluşturan ahşap, plastik vb. gibi kolay yanıcı maddelerin yanmasıyla ısının, sıcak dumanın ve alevin yayılma hızı genellikle düşük olmaktadır. Bu nedenlerle, yangın çok yüksek hararete ve tahribata neden olmaktadır. Yangın başlangıç yeri yapılan tespitler doğrultusunda net olarak anlaşılmaktadır.

Ayrıca ısı, duman ve alevin fizik kanunu gereği yukarı doğru hareket etmesi kaçınılmazdır. Bu göstergeler doğrultusunda 3'üncü katın yangın başlangıç yeri olmadığı, yalnızca sirayete maruz kaldığı bu nedenle daha az tahribata uğradığından anlaşılmaktadır. Otel binasında tahribatın fazla olmasından dolayı kasıt unsuru gösterecek herhangi bir bulgu bulunmadığından çıkış sebebinin bilirkişi tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir."

 İTFAİYE EKİPLERİNİN ZORLU MÜCADELESİ

Yapılan itfaiye raporunda, ilk ihbarın alınmasının ardından 30 personel ve 11 aracın olay yerine doğru 42 kilometre yol aldığı belirtildi. İtfaiye ekipleri, yolculuk sonrası 04.24'te olay yerine ulaştı. Söndürme çalışmalarında 500 ton su kullanıldı.

DRAMATİK KURTARMA OPERASYONLARI

Yangının çıktığı otelden 50'den fazla vatandaş, itfaiyenin merdivenli araçlarıyla camlardan tahliye edildi. Ayrıca, zeminin karlı ve gevşek olması nedeniyle atlama yatağı kullanılarak bir kişi daha kurtarıldı. Kurtarma ekipleri, hayatını kaybeden vatandaşların odalarından, merdiven boşluklarından ve hollerden tahliyelerini gerçekleştirdi. Yangın sonrasında otel tamamen kullanılamaz hale geldi.

İtfaiye raporunda şu idaler yer aldı; 

"Olay yerine ulaşıldığında Grand Kartal Otel'in alevli şekilde yandığı görüldü. Yangın tarafımızca söndürülmüştür. Otel ön cephesinden merdivenli araç ile 50'den fazla vatandaş, bulundukları odaların camlarından alınarak tahliye edilmiştir.

Binanın arka cephesine merdivenli araç ve arazöz girişi karlı yol ve gevşek zemin sebebiyle mümkün olmadığından atlama yatağı ile 1 vatandaş kurtarılarak tahliye edilmiştir.

Bina lobi kısmından başlanarak tüm katlarda arama-kurtarma çalışmasına başlanmış olup, her katta bulunan odalarda, merdiven sahanlıklarında ve ara hollerde hayatını kaybeden vatandaşlar tespit edilip tahliyesi tarafımızca yapılmıştır. Yangında otel binasının tamamı kullanılamaz hale gelmiştir.

Ölü ve yaralı sayısı ile ilgili Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'ne resmi yazı ile başvurulmuş fakat herhangi bir cevap alınamamıştır. Ulusal ve yerel medyada yer alan bilgiler baz alınarak formun ilgili bölümüne işlenmiştir.

Yangına desteğe gelen itfaiye ekipleri, AFAD personelleri, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, UMKE ekipleri ve STK'lar ile birlikte hayatını kaybeden ve yaralı vatandaşların tahliyesi yapılmıştır. Yangın tarafımızca soğutulmuş olup, gerekli kontroller yapılarak olay yeri jandarma ekipleri ve jandarma olay yeri inceleme ekiplerine bırakılarak merkeze dönüş yapılmıştır. Olay yerinde güvenlik amaçlı 2 araç, 4 personel bırakılmıştır. Raporun devamı olarak 64/1 sayılı rapor düzenlenmiştir."

YETKİLİLER VE EKİPLER TARAFINDAN SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

Yangından sonra yapılan incelemelerde, yangının neden kaynaklandığına dair kesin bir bulguya rastlanmadı. Yangının başladığı yerin net olarak tespit edilebileceği, ancak yangının nasıl bu kadar hızla yayıldığına dair soru işaretleri devam ediyor. Olay yerinde güvenlik önlemleri alınarak, itfaiye ekipleri bölgeyi jandarma ve diğer inceleme ekiplerine bırakmıştır.

Olay, yasal soruşturma sürecinin yanı sıra, otel ve yangın güvenliği standartlarının gözden geçirilmesine yol açacak ciddi bir uyarı olarak da değerlendiriliyor. Şu anda devam eden soruşturmalarla, bu felaketin nedenleri ve sorumluları daha net bir şekilde ortaya konmaya çalışılıyor.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ