Kars’ta 272 yıllık tabya, her geçen gün yıkılıyor

Kars’ta 272 yıllık tabya, her geçen gün yıkılıyor

Kültür Sanat 3.12.2022 23:12:15 0
Kars’ta 272 yıllık tabya, her geçen gün yıkılıyor
Tarih: 03.12.2022 23:12 Güncelleme: 03.12.2022 23:12
Kars’ta 272 yıllık Karadağ Tabya her geçen gün biraz daha yıkılırken, vatandaşlar önlem alınmasını istiyor.
Kars’ın en yüksek bölgesinde bulunan ve adeta kenttin her tarafını gören 46 tabyadan biri olan ve halk arasında ’Borazanlı Tabya’ olarak bilinen Karadağ Tabya, gözler önünde yok oluyor. 272 yıllık tabya, onlarca savaşa boyun eğmezken, geçen süre içerisinde sahipsizlikten adeta tarumar edildi.
1855 Osmanlı Rus Savaşı, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve 1918-1920 Osmanlı Ermeni Savaşı’nda Kars’ın savunmasında kullanılan, üzerinde bulunan dinleme borusuyla dikkat çeken tabyanın demir aksamları kesilmiş, duvarları defineciler tarafından yıkılmış ve içerisi hayvan barınağı haline getirilmiş vaziyette bulunuyor.
Tabyanın biran evvel koruma altına alınmasını gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Kars’ın en önemli tabyalarından birisi diyebiliriz Borazanlı Tabya, yılda birkaç kez burayı gelip geziyoruz. Maalesef her geldiğimizde bir takım şeylerini kesip götürüyorlar. Şu anda yine demir pencere kenarlarını kesmişler. İçerisi tarumar olmuş, her geçen gün biraz daha yıkılıyor. Yetkililer umarım kısa sürede buraya bir önlem alırlar” dedi.
Özellikle düşman ordularının geldiğinin duyulması ve önceden önlem alınması için üzerine yaptırılan dinleme borusuyla Türkiye’de tek olan Karadağ Tabya’nın daha ne kadar ayakta kalacağı ise bilinmiyor.

Karadağ Tabya
Karadağ Tabya, Kars’ta bulunan en büyük tabyalardan biri. Arap ve İnönü Tabyaları ile birlikte bölgede çepeçevre savunma imkanı sağlayan tabyada sığınak, kışla binası, süvari hendeği, hendeği ateş altına alan mazgallar ve irtibat hendekleri bulunuyor.
Karadağ Tabya’nın en önemli özelliği ise düşmanın gece sızmasını önlemek için hiçbir tabyada olmayan bir sisteme sahip olması. Tabya’nın Kışla binasının tonoz kemerli çatısında dökümden yapılmış 100 santimetre çapında ve konik biçimli dinleme borusu bulunuyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ