Kars’ta 271 yıllık tabya turizme kazandırılmayı bekliyor

Kars’ta 271 yıllık tabya turizme kazandırılmayı bekliyor

Kültür Sanat 2.07.2022 13:11:23 0
Kars’ta 271 yıllık tabya turizme kazandırılmayı bekliyor
Tarih: 02.07.2022 13:11 Güncelleme: 02.07.2022 13:11
Türkiye’de 46 tabyasıyla en çok tabyaya sahip illerden birisi olan Kars’ta 271 yıllık Karadağ Tabya turizme kazandırılmayı bekliyor.
Merkez Atatürk Mahallesi’nin üst kısmında bulunan birçok tabyadan bir tanesi olan ve halk arasında ’Borazanlı Tabya’ olarak bilinen Karadağ Tabya, gözler önünde oluyor. Vatandaşlar 271 yıllık tabyanın restorasyonun yapılarak Kars turizmine kazandırılmasını istiyor.
1855 Osmanlı Rus Savaşı, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve 1918-1920 Osmanlı Ermeni Savaşı’nda Kars’ın savunmasında kullanılan, üzerinde bulunan dinleme borusuyla dikkat çeken tabya savaşlarda yıkılmamış ancak geçen süre içerisinde sahipsizlikten dolayı yıkılmaya yüz tuttu.
“Her geçen gün biraz daha yok oluyor”
Karadağ Tabya’nın turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Adem Alp, “Karadağ Tabya ve Borazanlı Tabya olarak bilinin büyük bir tabyamız, Kars’ın kurtuluşunda büyük önem arz eden, Ruslara karşı verdiğimiz savaşın simgesi olan Borazanlı Tabya, her geçen gün biraz daha yok oluyor. Çünkü bakımsız, içerisi yıkılmış, pencerelerinde bulunan demirler kendini bilmez kişi veya kişilerce kesilerek götürülmüş” dedi.
“Tabyalar koruma altında değil”
Tabyaların koruma altında olmadığını belirten Alp, “Umuyoruz ki bu tür tabyalara sahip çıkılsın, diğer illerde bir tabya varsa hemen restorasyonu yapılıyor. Tarih yeniden gün yüzüne çıkarılıyor, kurtarılıyor. Ancak bizde onlarca tabya olmasına rağmen hiçbir tanesinde hiçbir şekilde, hiçbir çalışma yok. Hiç birisi koruma altında değil. Yetkililer, ilgili kurumlar bu duyarsızlığı bırakır, biran önce bu tabyaların, bu tarihin kurtarılması için gerekli çalışmayı başlatırlar” diye konuştu.
Özellikle düşman ordularının geldiğinin duyulması ve önceden önlem alınması için üzerine yaptırılan dinleme borusuyla Türkiye’de tek olan Karadağ Tabya’nın daha ne kadar direneceği ise bilinmiyor.
“Karadağ Tabyası”
Kars’ta bulunan en büyük tabyalardan biridir. Arap ve İnönü Tabyaları ile birlikte bölgede çepeçevre savunma imkanı sağlamaktadır. Tabyada sığınak, Kışla binası, süvari hendeği, hendeği ateş altına alan mazgallar ve irtibat hendekleri mevcuttur.
Karadağ Tabya’nın en önemli özelliği ise düşmanın gece sızmasını önlemek için hiçbir tabyada olmayan bir sisteme sahip olmasıdır. Tabya’nın Kışla binasının tonoz kemerli çatısında dökümden yapılmış 100 santimetre çapında ve konik biçimli dinleme borusu bulunuyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ