Kars Peynir Müzesi, 7 ayda 60 bin kişiye kapılarını açtı

Kars Peynir Müzesi, 7 ayda 60 bin kişiye kapılarını açtı

Kültür Sanat 19.08.2024 11:25:10 0
Kars Peynir Müzesi,  7 ayda 60 bin kişiye kapılarını açtı
Tarih: 19.08.2024 11:25 Güncelleme: 19.08.2024 11:25
Gravyer başta olmak üzere çeşit çeşit peynirin Kars’ta Süvari Tabya’da kurulan Türkiye’nin ilk tematik Peynir Müzesi açıldığı günden bu yana büyük bir ilgi görüyor. Müzeyi 2024 yılının ilk 7 ayında 60 bin kişi ziyaret etti.
Başta Gravyer ve Kars kaşarı olmak üzere peynir çeşitlerini tanıtan ve bölgenin geleneksel peynir üretim tekniklerini sergileyen müze, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
“Güzel bir tanınırlığımız oldu”
Kars Peynir Müzesi’nin yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Müze Müdürü Yeşim Koç, “Ocak ayından itibaren yerli ve yabancı olmak üzere şuana kadar 60 bin civarında bir ziyaretçi sayımız var. Yılsonu doğru bu 100 binleri aşacak gibi gösteriyor. Gerçekten gurur verici, çok mutlu edici bir rakam bizim için bu, ilk açıldığımız 2022 yılının Mart ayı idi 2,5 yıllık bir süreçte gerçekten güzel bir tanınırlığımız oldu” dedi.
“Müzede vatandaşlar kendi peynirlerini kendi yapacak”
Koç, “Müze içerisinde görsellerle alakalı büyük bir değişikliğimiz olmadı. Ama özellikle bizim atölye kısmımız şimdi yavaş yavaş icraata başlayacak. Özellikle yılın belirli dönemlerinde burada atölye günlerimiz olacak. Gelen misafirlerimize bizler peynir yaptırtacağız. Kaşar peynirlerini kendileri yapacaklar. Kendileri hamurlarını yoğuracaklar. Ve sonra yaptıkları peynirleri alıp afiyetle yiyecekler” dedi.
Peynir Müzesi’nde, ziyaretçilere Kars peynirinin tarihi ve çeşitleri detaylı bir şekilde anlatılıyor. Müzede peynir yapımında kullanılan eski aletler ve malzemeler de sergileniyor. Ayrıca, müzede düzenlenen tadım etkinlikleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Tarihi tabyada kurulan Kars Peynir Müzesi’nde, hayvanların tükettiği endemik bitkiler, ahır bölümü, süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynirin yapım sürecinin anlatıldığı bölümler bulunuyor. Müzede, kentte üretilen ve birçok peynire tat veren endemik çiçekler de tanıtılıyor.
Gravyer yapımı, peynir salonu, video odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, Kars evleri, şef ve atölye bölümlerinin yer aldığı müzeyi gezen ziyaretçiler, yaylalarda elde edilen sütün peynire dönüşüm serüvenini de öğreniyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ