Kars Kuyucuk Kuş Gölü bataklığa döndü

Kars Kuyucuk Kuş Gölü bataklığa döndü

Genel 19.03.2025 12:33:21 0
Kars Kuyucuk Kuş Gölü bataklığa döndü
Tarih: 19.03.2025 12:33 Güncelleme: 19.03.2025 12:33
Kars’ın önemli doğal alanlarından biri olan tamamen kuruyan Kuyucuk Kuş Gölü, karların erimesiyle birlikte bataklığa dönüştü.
Türkiye’nin 13. Ramsar Alanı ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun birinci Ramsar alanı olarak bilinen göl, yüzlerce göçmen kuşa ev sahipliği yaparken, şimdi kuruyan ve çamur yığınlarıyla dolu bir manzaraya büründü.
Göldeki dramatik değişimin temel nedenlerini iklim değişikliği, tarımsal sulama, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve çevresel ihmaller olarak sıralanıyor. Gölü besleyen su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, bölgedeki ekosistem de hızla çöküşe geçti.
Kars Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül, Kuyucuk Gölü’nün kısa sürede eski günlerine dönmesini beklediklerini söyledi.
Başkan Ercan Ödül, "Kuyucuk Gölü bilindiği üzere 230’dan fazla türün ve yaklaşık kuşu saklama kapasitesine sahip olan 1’inci derece özellikle su kuşlarının ortamı olarak uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak geçmektedir. Türkiye’nin 13. Ramsar alanı, yani uluslar arası öneme sahip sulak olarak sözleşmeye tabi olan bir alandır" dedi.
Ödül, "Özellikle 2019 ve 2021 yılları arasında tamamen Arpaçay Kuyucuk Gölümüz eski gücünde olmadığını ve sulak alanın özellikle daraldığını görüyoruz. İnşallah karların erimesinden sonra ve yapay göletlerin de yıkılmasının verdiği etkiyle tekrar eski günlerine dönmesini ve 230 türün, yaklaşık 30 bine ait kuşun orada görüntülenmesini inşallah hayal ediyoruz" diye konuştu.
Geçmişte 213’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak noktasıydı. Ancak, artık göçmen kuşlar uğramaz oldu; zira suyun yerini çamur ve çatlamış topraklar aldı.
Öte yandan Kars’ın göz bebeği olan Kuyucuk Gölü’nün geleceği, alınacak önlemlere ve toplumun bilinçli desteğine bağlı görünüyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ