Kansere karşı uzmanlardan erken teşhis uyarısı

Kansere karşı uzmanlardan erken teşhis uyarısı

Sağlık 3.02.2023 10:36:31 0
Kansere karşı uzmanlardan erken teşhis uyarısı
Tarih: 03.02.2023 10:36 Güncelleme: 03.02.2023 10:36
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Emre Çakır,” Erken tanı hayat kurtarıyor. Çünkü tümör metastaz yaptıktan sonra artık yapılacak bir şey var ancak ilk evredeki gibi hastayı hastalıktan tamamen kurtarabileceğiz diyemiyoruz“ dedi.

Erken evrede teşhis edilen kanserin tedavi edildiğini belirten uzmanlar, risk faktörlerinden uzak durulması, gerekli kontrol ve taramaların yapılmasının son yıllarda kanser ölüm oranlarında azalmalar sağladığına dikkat çekiyor. Genetik faktörler, beslenme şekilleri, sigara kullanımı gibi birçok nedenden etkilenen kanser türlerinin tüm dünyada milyonlarca insanı etkilediğini belirten uzmanlar kanserin en gizli kapalı büyüyen ciddi bir hastalık olduğuna vurgu yapıyor.

Mide ağrısıyla başvurduğu hastanede kanser tanısı konduktan sonra yapılan tedavilerle sağlığına kavuştuğunu belirten 54 yaşındaki Mehmet Kaçar “Midem ağrımaya başladı. Daha sonra mide koruyucusu kullandım ağrısı kesildi. Daha sonrasında ağrı devam etti. Ağrı devam ettikçe ben mide koruyucusu kullandım. O şekil bir buçuk sene kullandım daha sonra kendimde halsizlik hissediyordum gittim tartıldım 4 kilo vermiştim. Daha sonra eşimle birlikte hastaneye gittik mideme hortum bırakıldı. Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gördüm. Ameliyat oldum. Şuan toparlandım iyiyim. Yemek de yiyebiliyorum. Öncesinde yemek yiyemiyordum, su da içemiyordum bir yudum su içsem su ağzımda geliyordu yutkunamıyordum. İştahım da kesilmişti. Şimdi daha iyiyim yemek yiyebiliyorum, su içebiliyorum, gezebiliyorum. Doktorlarıma teşekkür ediyorum“ diye konuştu

Kanserde erkan tanının hayat kurtardığını kaydeden Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Emre Çakır ise, ”Kanser şu anda yaygın bir halk sağlığı sorunu ve vakalarımız gittikçe artmakta. Bundan dolayı erken tanı çok önemli. Hastalarımız ne kadar erken tanı alırsa biz o kadar faydalı olabiliyoruz ve hastalıktan tamamen kurtulma ihtimalleri daha da artmakta. Şuanda birçok tedavi yöntemimiz var. Kemoterapi, ümmünoterapi, akıllı moleküller gibi birçok tedavi yöntemimiz var. Özellikle kadın hastalarımızın 40 yaşından sonra yıllık mamografi taramalarını yaptırmalarını, 45 yaşından sonra kolonoskopi taramalarını yaptırmalarını, dışkıda gizli kan dediğimiz tetkiki yaptırmaları, erkeklerde prostat için belirli aralıklarla prostat spesifik antijen kan testi yaptırmalarını önermekteyiz. Erken tanı hayat kurtarıyor. Çünkü tümör metastaz yaptıktan sonra artık yapılacak bir şey var ancak ilk evredeki gibi hastayı hastalıktan tamamen kurtarabileceğiz diyemiyoruz “dedi.

Çokta erken sayılmasa da kanser tanısı konduktan sonra hastanede gördüğü tedavi sonucu Mehmet Kaçar’ın sağlığına kavuştuğunu ifade eden Çakır,” Hastamız erken evre sayılabilir ama çok da erken bir evrede gelmedi. Biz öncelikle hastaya kemoterapi ile başladık. Kitle cismi midesindeki ve çevresindeki lenflerdeki kitleleri küçülttük. Küçülttükten sonra cerrahi ile midesi ve lenf topları başarılı bir şekilde alındı. Ameliyattan sonrasında kemoterapi ile tedavi süreci devam etmekte hastamızın. Bu süreçten sonra hastayı 3 aylık aralıklarla takibe alacağız. Hastamız ilk geldiğinde ciddi anlamda karın ağrıları vardı. Bunlar kemoterapi ile gerilemeye başladı ve şu anda da karın ağrıları geriledi. En son baktığımız taramalarda da vücutta herhangi metastaz ve tümöre rastlamadık. Hastamız şu anda iyi durumda. Tedavimizi de kaldırıyor verdiğimiz tedavileri de ümmün kuvvetlendiricilerle tedaviyi de başarılı bir şekilde yürütüyoruz “diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ