Kalıcı Görme Kaybına Neden olabilecek 8 Kötü Alışkanlıktan Uzak Durun Uyarısı!

Yaz aylarında göz sağlığı tehlikede: İşte uzman uyarıları ve önlemler.

Sağlık 21.06.2024 01:13:00 0
Kalıcı Görme Kaybına Neden olabilecek 8 Kötü Alışkanlıktan Uzak Durun Uyarısı!
Tarih: 21.06.2024 01:22

GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNUN

Yazar ayları geldiğinde güneşin yeryüzüne daha dik ve yoğun bir şekilde gelmesiyle birlikte zararlı UV ışınları göz sağlığınız için birtakım tehlikeler oluşturmakta. Havuz ve denizin yanı sıra polenler gibi alerjenler de gözleriniz için risk taşıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, göz hastalıklarına karşı önlem almanın önemini vurguluyor ve gözle ilgili sorunlarda doktora gitmenin ciddi görme kayıplarını önleyebileceğini belirtiyor.

HİJYEN ÖNLEMLERİNİ ARTTIRIN

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz'a göre yaz aylarında hijyenik önlemler, göz sağlığı için aynı genel sağlık kadar önemli. Özellikle plaj, piknik ve kamp yerlerinde ellerin temiz tutulması, gözlerin enfekte olmaması için kritik. Göz hastalıklarının önlenmesinde temel adımlardan biri de ellerinizi sık sık yıkamaktan geçiyor.

GÖZ KURULUĞUNA DİKKAT

Yaz sıcakları ve güneşin etkisiyle göz kuruluğu yaşanabiliyor. Dr. Şahbaz, bu duruma karşı gözlerin sık nemlendirilmesi gerektiğini, klimalı ortamlarda ise hava nemlendiriciler kullanmanın faydalı olabileceğini söylüyor. Gözyaşı damlası kullanmanın da kuru gözler için bir çözüm olduğunu ekliyor.

KALİTELİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ŞART

Uzman, güneş gözlüğü konusunda da önemli uyarılarda bulunuyor. Kalitesiz güneş gözlüklerinin gözlere zarar verebileceğini belirten Şahbaz, CE işareti bulunan, ultraviyole koruma sağlayan gözlüklerin tercih edilmesini öneriyor.

SPOR SIRASINDA GÖZLERE DİKKAT

Açık havada yapılan spor aktiviteleri sırasında olası göz yaralanmaları ile ilgili uyarıda bulunan uzman, darbelere karşı korunmanın önemini vurguluyor. Şahbaz, göz yaralanmalarının ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda bilgi veriyor.

GÜNEŞİN TEHLİKELİ SAATLERİNDE KORUNUN

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, özellikle 10:00-14:00 saatleri arasında güneş ışınlarının gözlere zararlı etkilerine karşı korunmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Geniş siperlikli şapkalar ve UV korumalı güneş gözlükleri kullanılması gerektiğini ifade ediyor.

YABANCI CİSİMLER VE LENSLERE DİKKAT

Plaj ve kamp alanları gibi yerlerde, gözünüze kaçan kum ve toz gibi cisimleri ovuşturarak çıkarmak yerine gözyaşı damlasıyla yıkamak daha doğru bir yöntemdir. Lens kullanıcıları için ise Dr. Şahbaz tatilde günlük kullanımlık modellerin tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyor ve deniz veya havuza girmeden önce lenslerin çıkarılması gerektiğini hatırlatıyor.

SUYA GÖZLÜKSÜZ GİRMEYİN

Havuz suyu içerisindeki kimyasallar da gözde alerjik tepkilere neden olabiliyor. Bu riskleri azaltmak için Uzman, her zaman yüzücü gözlüğü takmayı öneriyor. Ayrıca kontakt lens kullanılıyor ise, göz doktorunun tavsiyelerine uygun hareket etmek önem taşıyor.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem