Kafelerde Taksimetre Devri: Öğrenciler 'Masa Tarifesi'ne Tepki Gösterdi!

Kafelerde taksimetre dönemi: Üniversite öğrencilerinden tepki yağıyor.

Van Haberleri 28.01.2025 19:02:00 0
Kafelerde Taksimetre Devri: Öğrenciler
Tarih: 28.01.2025 19:05 Güncelleme: 28.01.2025 19:02

BÜYÜKŞEHİRDE KAFELER MASA BAŞI ÜCRET ALMAYA BAŞLADI

Türkiye'nin büyük şehirlerinde, özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu kafelerde yepyeni bir uygulama hayata geçirildi. Adeta bir taksimetre sistemini andıran bu yeni "masa tarifesi" ile artık müşteriler, oturdukları süre boyunca belirli bir ücret ödemek zorunda kalıyorlar. İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesi civarında bulunan kafelerde bu uygulama zaten yaygın bir şekilde benimsenmiş durumda.

ÖĞRENCİLER ZORDA: MASA ÜCRETİNE EKLENEN SİPARİŞ BASKISI

Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın bildirdiğine göre, İstanbul, İzmir, Aydın gibi şehirlerdeki çeşitli kafe işletmeleri, çay ya da kahve siparişi vermeyen müşterilerden oturma sürelerine göre ekstra ücret alma yoluna gitmeye başladı. İstanbul'daki bazı lüks kafelerde uygulanmakta olan bu sistemde, müşterilerin açık bir şekilde bilgilendirildiği ve ödemelerin sipariş verme zorunluluğu olmadan oturma sürelerine göre yapıldığı gözlemleniyor.

YÜKSEK ÜCRETLER MÜŞTERİLERİ ZORLUYOR

Zam döneminde kafe işletmecileri, artan maliyetleri karşılamak adına farklı çözümlere başvuruyor. Özellikle çay ve kahve fiyatlarının oldukça arttığı bu günlerde, müşterilere oturma süreleri boyunca uygulanan masa tarifeleri, işletmeler için bir gelir kaynağı haline gelmiş durumda. Müşterilerin, sipariş vermedikleri takdirde yarım saatlik oturma süresi için 20 ila 50 TL arasında değişen miktarlarda ücret ödemesi gerekiyor.

İŞLETMECİLER VE ÖĞRENCİLER ARASINDA UYGULAMA ÇATIŞMASI

Kafe işletmecileri, artan kiralar, enerji maliyetleri ve hammadde fiyatları nedeniyle, masa başına belli bir ücret alma zorunluluğunun kaçınılmaz olduğunu ifade ediyorlar. Öte yandan, özellikle bütçesi kısıtlı gruplar bu yeni uygulamadan olumsuz etkileniyor. Öğrenciler, sosyal ve akademik faaliyetlerini kafelerde sürdürme alışkanlıklarını yitirmek zorunda kalabilirler.

ÖĞRENCİLERDEN UYGULAMAYA TEPKİ

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere, birçok öğrenci bu yeni uygulamadan maddi ve manevi olarak olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Öğrenciler, zamanla kafelerde geçirmek istedikleri vakitlerin, artan maliyetler nedeniyle lüks bir aktivite haline gelmesinden yakınıyorlar. Bazı kafe işletmeleri, bu duruma alternatif olarak öğrencilere özel indirimli paketler ya da üyelik sistemleri sunmayı değerlendirmekte.

Bu durum, kafe işletmecileri ve müşteriler arasında önemli bir denge sorununa yol açmış durumda ve bu konu hakkında tartışmalar devam edeceğe benziyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ