Kadıoğlu, Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini anlattı

Kadıoğlu, Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini anlattı

Kültür Sanat 14.02.2024 15:21:07 0
Kadıoğlu, Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini anlattı
Tarih: 14.02.2024 15:21 Güncelleme: 14.02.2024 15:21
Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, 1916 yılında Erzurum’dan Kargapazarı Dağları’nda Ruslara karşı savaşmak için giden 3 bin çocuk şehidi anlattı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitim Toplantıları çerçevesinde ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü desteğinde Hastanenin Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Kargapazarı’nın Çocuk Şehitleri” söyleşi programında şehitlerimiz hem anıldı hem de anlatıldı. Moderatörlüğünü Sevilay Özmen’in yaptığı söyleşide Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, o yıllarda vatan savunması için hayatlarını feda eden çocukların zorlu şartlardaki mücadelesini anlatırken, “Kargapazarı’nın çocuk şehitleri, tüm olumsuz durumlara rağmen vatan topraklarını savunma ve düşmana karşı durma vakti gelince Erzurum insanının duruşunu anlatmaktadır. Orduların kurtardığı kentler vardır. Ordusuyla omuz omuza savaşan halklar vardır. Ama ordusunu imhadan kurtarmak için, kesinlikle şehit olacağını bilerek savaşa giden bir halk bilinmiyor. Bunu Erzurumlu gösterdi. Erzurumlu çocuklar Kargapazarı’nda şehit düşerken, sadece Türk ordusunu kurtarmıyor. Gelecekte Erzurum’u kurtaracak, Cumhuriyetin kuruluşunda önemli roller alacak ordunun çekirdeğini kurtarıyor. Onun fedakarlıkları unutulmaz” dedi.
“Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”
“Vatan Erzurum’a borçlu, biz de borçluyuz” diye Kadıoğlu, “Kargapazarı’nda şehit düşen çocuk yaştaki askerlerimiz eğitimsiz ve deneyimsizdi. Bunlar karşısında son derece düzenli ve iyi teçhiz edilmiş, özgüveni yüksek bir Rus ordusu vardı ve onlara karşı mücadele ettiler. Analarının göğüslerine teptiği çullarla, sırtlarını örttükleri telislerle mücadelelerini verdiler. Bir Şubat günü sevgileriyle toprakla buluştular. Tarihi kayıtlara baktığımızda; Erzurum’dan giden 3 bin kişiden geriye dönen sayısı sadece 43’tür. Bunların anısına halkımız taşları toplayarak makamlar yaptı. Tüm şehitlerimizi ve Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ