İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 1.5 Milyar TL'yi Aşan Yolsuzluk Operasyonu: Soyer ve Aslanoğlu Gözaltında!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON AŞ'de yapılan operasyonda, Zararın 1.5 milyar TL'yi aşmasıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Asayiş 2.07.2025 07:36:00 0
İzmir Büyükşehir Belediyesi
Tarih: 02.07.2025 07:42 Güncelleme: 02.07.2025 07:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON AŞ'de yapılan operasyonda, eski başkan Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 157 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda kooperatifler, araç kiralama ihaleleri ve yol yapım usulsüzlükleri tespit edildi. Zararın 1.5 milyar TL'yi aşmasıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Kooperatif İhalelerinde 42 Milyon TL'lik Usulsüzlük

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON AŞ, İçişleri Bakanlığı ve 463 kooperatif mağdurunun müşteki olduğu dosyada, Örnekköy ve Gaziemir ilçelerindeki kat karşılığı inşaat sözleşmeleri incelendi. Örnekköy projesinde 41 milyon 935 bin TL nitelikli dolandırıcılık tespit edilirken, Gaziemir projesinde de benzer usulsüzlüklerin olduğu belirlendi. İZBETON'un 2021-2024 yılları arasındaki konaklama, seyahat ve organizasyon harcamalarında ise 5 milyon 937 bin TL'lik usulsüzlük ortaya çıkarıldı.

Araç Kiralama İhalelerinde Yüz Milyonlarca TL'lik Zarar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin müşteki olduğu dosyada, İZBETON'un araç kiralama işlerinde yaptığı ihalelerde büyük çaplı usulsüzlükler tespit edildi. ÇEVLOG ve EGETEM şirketlerine yapılan ihaleler nedeniyle 243 milyon 305 bin TL kamu zararı oluşurken, 224 milyon 752 bin TL yersiz ödeme yapıldığı belirlendi. Arvento takip sistemine kayıtlı olmayan araçlar nedeniyle İZBETON AŞ'nin yaklaşık 967 milyon TL zarara uğratıldığı ortaya çıktı. ONAS ve ASYOL firmalarıyla yapılan diğer araç kiralama ihalesinde ise 18 milyon 933 bin TL kamu zararı ve 29 milyon 841 bin TL yersiz ödeme tespit edildi.

Yol Yapım İhalelerinde de Usulsüzlükler

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON AŞ'nin müşteki olduğu dosyada, İZBETON'un RAMER ve SİYAM firmalarına verdiği yol yapım ve asfalt kaplama işlerinde de usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. İhale sonucunda 18 milyon 933 bin TL kamu zararı ve 20 milyon 35 bin TL yersiz ödeme yapıldığı belirlendi.

Başsavcılık'tan Operasyon Açıklaması

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İZBETON şirketi ve kooperatiflere yönelik operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, Sayıştay, Mülkiye Müfettişi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı iç denetim raporları ve bilirkişi raporlarında, İZBETON'un ilgili kooperatiflerle yaptığı konut yapım sözleşmelerinde usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olunduğunun tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, İZBETON'un 2021-2024 yılları arasındaki konaklama, seyahat, uçak bileti, yemek ve organizasyon giderlerinde yapılan usulsüzlüklerin de kamu zararına yol açtığı vurgulandı. Başsavcılık, bu tespitler doğrultusunda soruşturma başlattığını açıkladı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ