İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Van Gölü'nde ilkbahar yağışları yüzleri güldürmüştü. Ancak sıcak hava ve buharlaşmanın etkisiyle gölde sular çekilmeye başladı.

Van Haberleri 24.07.2023 13:22:00 0
İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü
Tarih: 24.07.2023 13:25 Güncelleme: 24.07.2023 13:25

İlkbahar yağışlarıyla iyileşmenin görüldüğü Van Gölü'nde sıcak hava dalgasının getirdiği buharlaşmayla birlikte sular yeniden çekilmeye başladı.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün su seviyesinde gidişat yeniden tersine döndü. Bu yılın ilkbahar aylarında güneşli gün sayısında azalma, sağanak yağışların artışı ve sıcaklıkların düşük olması Van Gölü’nün su seviyesinin iyileşmesine neden olmuştu.

Foto - İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Ancak yaz aylarıyla birlikte artan aşırı sıcaklıklar göldeki buharlaşmayı hızlandırdı. Buharlaşmayla birlikte havzadaki birçok irili ufaklı göl kuruma noktasına gelirken, kötü gidişattan Van Gölü de nasibini aldı.

Foto - İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu yıl bahar aylarındaki yağışların artışı ve buharlaşmanın az olmasına bağlı olarak göl seviyesinde iyileşmenin görüldüğünü, ancak bunun da kısa sürdüğünü belirtti.

Foto - İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Sıcak hava dalgasıyla birlikte göldeki seviyenin geriye gidiş sürecini başlattığını ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Dağlardaki kar erimeleri, düşen yağışlar ve yer altı suları gölü besliyor. Son 15-20 gündür havzada sıcaklık artışı görüyoruz. Hava hemen hemen her gün açık ve güneşli geçiyor. Bu durum havzadaki buharlaşmanın şiddetini artırıyor.

Foto - İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Önümüzdeki aylar itibariyle iyileşme değil, sürekli alan kaybeden bir göl göreceğiz. Bu yıl da yaz aylarının biraz daha uzayacağına ilişkin araştırmalar da var. Bu durum havzada da karşılık bulursa göl alan kaybetmeye devam edecektir” dedi.

Göldeki alan kaybının beklenilen bir durum olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, “Dünyanın ortalama sıcaklığı her geçen gün artıyor. Okyanuslardaki ısınmalar dünyanın da sıcaklığını artırdığı için dolayısıyla alansal kayıplar devam edecek.

Foto - İyileşme kısa sürdü! İşte Van Gölü'nün son hali

Bu havzada 30 derecenin üstü ama dünyanın farklı bölgelerinde 50 dereceleri bulan sıcaklıklarla karşılaşmak gayet doğal bir sonuç haline gelecektir. Dolayısıyla bunun yansımalarını burada da göreceğiz. Havzadaki sıcaklıklarda da artış olacak. Özellikle önümüzdeki 5 yıllık süreçte çok ekstrem sıcaklıkları göreceğiz” diye konuştu.
 

Haber Kaynak : Vansesi Gazetesi
Anahtar Kelimeler: İyileşme sürdü! '
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ