Doğu Akdeniz'de gerilim tırmandırılırken, Atina'da gerçekleşen kritik görüşmeler bölgesel güç dengelerini yeniden şekillendirebilir mi?
"Şer Üçlüsü" Olarak Nitelenen Ülkeler Bir Araya Geldi
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Atina'da bir araya gelerek Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki politikaları ve Suriye'deki son gelişmeler üzerine ortak hareket etme kararı aldı. Bu toplantı, "şer üçlüsü" olarak nitelendirilen ülkelerin işbirliğini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Bölgesel Tehditler Masada
Toplantıda bölgesel gelişmelerin yanı sıra ekonomik işbirliği de ele alındı. İsrail Dışişleri Bakanı Saar, üç ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirme taahhüdü verirken, Suriye'deki son gelişmelere sert bir dille tepki gösterdi ve Avrupa'yı bölgedeki azınlıkların durumunu ve Türkiye'nin politikalarını yakından izlemeye çağırdı.
Saar'ın Sosyal Medya Paylaşımı: Üçlü forumun yeniden canlandırılmasının önemini vurgulayan Saar, stratejik ortaklığın düzenli bakanlar toplantıları, ekonomik projeler ve liderler zirvesi ile ilerletileceğini belirtti.
Suriye'deki Durum ve Bölgesel İstikrar Endişeleri
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Suriye'deki durumun hassasiyetine dikkat çekerek sivillere yönelik saldırıları kınadı. Sürecin tüm etnik ve dini grupları kapsaması gerektiğini vurgularken, Kıbrıs meselesinin Yunanistan için öncelikli bir konu olduğunu ifade etti.
Kombos'tan Türkiye'ye Açık Mesaj: GKRY Dışişleri Bakanı Kombos, bölgedeki "revizyonist" ve "istikrar bozucu" unsurlara karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini belirterek, güvenlik boşluklarının tek taraflı kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini savundu.
Enerji İşbirliği ve Sualtı Elektrik Kablosu Projesi
Üçlü işbirliğinin ticaret, ekonomi ve deniz güvenliği alanlarını kapsadığı belirtilirken, enerji alanındaki ortaklığa özel önem verildiği vurgulandı. İsrail'in, Kıbrıs ile Yunanistan arasında planlanan sualtı elektrik kablosu projesine tam destek vermesi, bu alandaki stratejik işbirliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Kathimerini Gazetesinin Analizi: Habere göre, İsrail'in ABD ile olan güçlü ilişkileri, üçlü ittifakın bölgesel istikrar açısından önemini artırıyor ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki etkisine karşı diplomatik ve güvenlik koordinasyonunu sıkılaştırma kararlılığını ortaya koyuyor.
Miçotakis ve Saar: Stratejik Ortaklığa Vurgu
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile gerçekleştirdiği özel görüşmede, Yunanistan-İsrail arasındaki stratejik ortaklığın önemini vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin, Doğu Akdeniz'de daha geniş çaplı bir istikrar sağlamak için güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Saar'ın Değerlendirmesi: Mevcut gelişmelerin, iki ülkenin ilişkilerinin ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdiğini ifade etti.
Geleceğe Yönelik Beklentiler
Atina'daki görüşmeler, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki işbirliğini derinleştirecek adımların atılmasına zemin hazırladı. Üç ülkenin liderleri düzeyinde düzenli toplantılar yapılması hedeflenirken, bölgesel stratejik adımların daha net bir çerçeveye oturtulması bekleniyor. Ancak bu durum, Doğu Akdeniz'deki gerilimi tırmandırabilir ve Türkiye ile ilişkileri daha da zorlaştırabilir.