İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs: Türkiye'ye Karşı Ortak Cephe Mi Kuruyor?

Doğu Akdeniz'de gerilim tırmandırılırken, Atina'da gerçekleşen kritik görüşmeler bölgesel güç dengelerini yeniden şekillendirebilir mi?

Dünya 15.03.2025 16:19:00 0
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs: Türkiye
Tarih: 15.03.2025 16:21 Güncelleme: 15.03.2025 16:19

Doğu Akdeniz'de gerilim tırmandırılırken, Atina'da gerçekleşen kritik görüşmeler bölgesel güç dengelerini yeniden şekillendirebilir mi?

"Şer Üçlüsü" Olarak Nitelenen Ülkeler Bir Araya Geldi

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Atina'da bir araya gelerek Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki politikaları ve Suriye'deki son gelişmeler üzerine ortak hareket etme kararı aldı. Bu toplantı, "şer üçlüsü" olarak nitelendirilen ülkelerin işbirliğini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Bölgesel Tehditler Masada

Toplantıda bölgesel gelişmelerin yanı sıra ekonomik işbirliği de ele alındı. İsrail Dışişleri Bakanı Saar, üç ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirme taahhüdü verirken, Suriye'deki son gelişmelere sert bir dille tepki gösterdi ve Avrupa'yı bölgedeki azınlıkların durumunu ve Türkiye'nin politikalarını yakından izlemeye çağırdı.

Saar'ın Sosyal Medya Paylaşımı: Üçlü forumun yeniden canlandırılmasının önemini vurgulayan Saar, stratejik ortaklığın düzenli bakanlar toplantıları, ekonomik projeler ve liderler zirvesi ile ilerletileceğini belirtti.

Suriye'deki Durum ve Bölgesel İstikrar Endişeleri

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Suriye'deki durumun hassasiyetine dikkat çekerek sivillere yönelik saldırıları kınadı. Sürecin tüm etnik ve dini grupları kapsaması gerektiğini vurgularken, Kıbrıs meselesinin Yunanistan için öncelikli bir konu olduğunu ifade etti.

Kombos'tan Türkiye'ye Açık Mesaj: GKRY Dışişleri Bakanı Kombos, bölgedeki "revizyonist" ve "istikrar bozucu" unsurlara karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini belirterek, güvenlik boşluklarının tek taraflı kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini savundu.

Enerji İşbirliği ve Sualtı Elektrik Kablosu Projesi

Üçlü işbirliğinin ticaret, ekonomi ve deniz güvenliği alanlarını kapsadığı belirtilirken, enerji alanındaki ortaklığa özel önem verildiği vurgulandı. İsrail'in, Kıbrıs ile Yunanistan arasında planlanan sualtı elektrik kablosu projesine tam destek vermesi, bu alandaki stratejik işbirliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kathimerini Gazetesinin Analizi: Habere göre, İsrail'in ABD ile olan güçlü ilişkileri, üçlü ittifakın bölgesel istikrar açısından önemini artırıyor ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki etkisine karşı diplomatik ve güvenlik koordinasyonunu sıkılaştırma kararlılığını ortaya koyuyor.

Miçotakis ve Saar: Stratejik Ortaklığa Vurgu

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile gerçekleştirdiği özel görüşmede, Yunanistan-İsrail arasındaki stratejik ortaklığın önemini vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin, Doğu Akdeniz'de daha geniş çaplı bir istikrar sağlamak için güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Saar'ın Değerlendirmesi: Mevcut gelişmelerin, iki ülkenin ilişkilerinin ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

Geleceğe Yönelik Beklentiler

Atina'daki görüşmeler, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki işbirliğini derinleştirecek adımların atılmasına zemin hazırladı. Üç ülkenin liderleri düzeyinde düzenli toplantılar yapılması hedeflenirken, bölgesel stratejik adımların daha net bir çerçeveye oturtulması bekleniyor. Ancak bu durum, Doğu Akdeniz'deki gerilimi tırmandırabilir ve Türkiye ile ilişkileri daha da zorlaştırabilir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ