İsrail-Lübnan Sınırında Alarm: Kara Harekatı İçin Geri Sayım Başladı mı?

İsrail'den Lübnan'a kara harekatı sinyali: Gece yarısı başlayabilir.

Dünya 30.09.2024 20:28:00 0
İsrail-Lübnan Sınırında Alarm: Kara Harekatı İçin Geri Sayım Başladı mı?
Tarih: 30.09.2024 20:32

ABD basınında yer alan haberlere göre İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'nın öldürülmesinin ardından Lübnan'ın güneyine yönelik kara harekatı planları yapıyor. İsrail'in bu operasyonun bugün başlayabileceğine dair bilgiler medyada yer aldı.

OPERASYON SİNYALİ GELDİ

İsrail, Lübnan'da Hizbullah'a ait hedefleri vurduktan sonra, kuzey sınırlarındaki askeri varlığını artırdı. Yapılacak muhtemel kara harekatının detayları ve kapsamı merak konusu oldu. Kaynaklardan gelen bilgiler, 2006'daki geniş çaplı operasyonun aksine, bu sefer İsrail'in daha sınırlı bir kara operasyonu yapabileceğini işaret ediyor.

DÜNYA MEDYASINDA SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Dünyanın gözü bölgedeki gelişmelere çevrildiği bir anda, hem BBC hem de CNN, İsrail'in Lübnan'a kara harekatının çok yakın bir zamanda başlayacağını duyurdu. CNN'de Amerikalı bir yetkili ve konuya yakın kaynaklarca ifade edilen görüşler, ABD ve İsrail'in haftasonu Lübnan'a yönelik kara harekatını planladığı ve bu harekatın beklenenden sınırlı olabileceği yönünde.

GALLANT'TAN KARARLI AÇIKLAMA

İsrail Savunma Bakanı Gallant, yakın zamanda Lübnan'da savaşın yeni bir safhasının başlayabileceğini ifade etti. Özel kuvvetler tarafından yapılan küçük çaplı baskınlar ve Mavi Hat'taki bölgelere yapılması muhtemel harekatı işaret ederek, halkın güvenlik durumunun değişeceğine ve evlerine dönmelerine işaret etti.

LÜBNAN'DAN TEPKİ VE HAZIRLIK

İsrail şu anda sadece Hizbullah hedeflerini hedef alırken, Lübnan ordusuna saldırıda bulunmadı. Lübnan Başbakanı Necib Mikati karşı hamle olarak, ülkenin güneyindeki Litani Nehri'nin güneyine ordu göndermeye hazır olduklarını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını hatırlatarak, ülkesinin bu karara uygun hareket edeceğini ve ateşkes sağlandığında, gerekli koordinasyonları BMGK ile yaparak hareket edeceğini belirtti.