İran'dan Balistik Füze Açıklaması: "Menzili Kısıtlıyoruz"

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, ABD ile Cenevre'deki nükleer müzakereler öncesi balistik füze açıklaması yaptı. Füze menzillerini 2.000 km altında tuttuklarını belirten Arakçi, İsrail'i savaş kışkırtıcılığıyla suçladı.

Dünya 25.02.2026 23:25:00 0
İran
Tarih: 25.02.2026 23:28 Güncelleme: 25.02.2026 23:28

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile yarın Cenevre'de yapılacak nükleer müzakereler öncesinde balistik füze programına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Arakçi, füze menzillerini 2.000 kilometrenin altında tutmaya özen gösterdiklerini belirterek diplomatik mesaj verdi.

Müzakereler Öncesi Ilımlı Açıklama

İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin üçüncü turu öncesi taraflardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump'ın "balistik füzeler, uranyum zenginleştirme ve vekil güçler" konularındaki taleplerine yanıt verdi.

Arakçi, Trump'ın İran'a yönelik iddialarının asılsız olduğunu belirterek, "Başkan Trump her zaman sahte haberlerden şikayetçi olmuştur. Sanırım şimdi kendisi de ne yazık ki sahte haberlerin kurbanı oldu" ifadelerini kullandı.

“Uzun Menzilli Füze Üretmiyoruz”

Balistik füze programına ilişkin önemli bir açıklama yapan Arakçi, "Uzun menzilli füzeler geliştirmiyoruz. Füzelerimizin menzilini kasıtlı olarak 2.000 kilometrenin altına indirdik. Bunların küresel bir tehdit olarak algılanmasını istemiyoruz" dedi.

Arakçi, İran'ın füze programının savunma amaçlı olduğunu vurgulayarak, "Füzelerimiz doğası gereği savunma amaçlıdır. Tıpkı geçen Haziran ayındaki savaşta olduğu gibi, caydırıcılık oluşturmak ve kendimizi savunmamıza yardımcı olmak için üretilmişlerdir" şeklinde konuştu.

Olası Saldırıya Sert Tepki

ABD'nin İran'a yönelik olası bir saldırısı durumunda bölgedeki ABD üslerinin meşru hedef haline geleceğini belirten Arakçı, "ABD bize saldırmaya karar verirse, bölgedeki ABD üsleri meşru hedefler haline gelir. Biz onları komşularımızın veya bulundukları ülkelerin toprakları olarak değil, ABD üsleri olarak görüyoruz" açıklamasını yaptı.

İsrail'i Savaş Kışkırtıcılığıyla Suçladı

Arakçi, bölgede savaş isteyen tek ülkenin İsrail olduğunu iddia ederek, "Bu, İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri'ni bu bölgedeki savaşa çekmek için düzenlediği bir komplo" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Washington'u savaşa sürüklemeye çalıştığını belirten Arakçi, "Bu bölgede savaş isteyen tek bir varlık var, o da İsrail. Bunu tek başlarına yapamazlar. Denediler ve başaramadılar, bu yüzden ABD'den yardım istediler" dedi.

Müzakere Süreci ve Tarafların Talepleri

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin girişimleri ve Umman'ın arabuluculuğunda yeniden canlandırılmıştı. Taraflar şubat ayı içinde Umman ve Cenevre'de dolaylı müzakereler gerçekleştirmiş ve 26 Şubat'taki görüşmelerde anlaşmışlardı.

İran, nükleer programını atom bombası üretimini engelleyecek sınırlamalar çerçevesinde sürdürme karşılığında yaptırımların kaldırılmasını talep ederken; ABD ise Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını ve yüksek düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stokunun ülke dışına çıkarılmasını istiyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ