Irak’tan Yüksekova’ya uzanan başarı öyküsü

Irak’tan Yüksekova’ya uzanan başarı öyküsü

Ekonomi 24.06.2025 17:24:37 0
Irak’tan Yüksekova’ya uzanan başarı öyküsü
Tarih: 24.06.2025 17:24 Güncelleme: 24.06.2025 17:24
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Marya Esenkol, 5 yıl önce Irak’ta edindiği seracılık bilgilerini memleketine taşıyarak yıllık 3 buçuk ton salatalık üretmeyi başardı.
Yüksekova’da son yıllarda seracılık faaliyetleri önemli bir ivme kazandı. İlçede seracılık faaliyetleri her geçen gün yaygınlaşırken, Marya Esenkol’un azmi ve başarısı takdir topluyor. Bu alandaki başarılı örneklerden biri de Orman Mahallesi’ne yerleşen Marya Esenkol oldu. Irak’ta yaşadığı dönemde seracılıkla tanışan ve bu alanda kendini geliştiren Esenkol, edindiği tecrübeyi Yüksekova’ya taşıma kararı aldı.

"Kimse inanmıyordu ama ben başardım"
Çevresindekilerin "yapamazsın, burada olmaz" şeklindeki olumsuz söylemlerine rağmen kendi imkanlarıyla evinin bahçesinde serasını kuran Esenkol, 5 yıldır adeta bir çocuk gibi baktığı serasından yıllık 3 buçuk ton salatalık verimi elde etti. Marya Esenkol, "Biz Irak’ta seracılık yapıyorduk. Bu işi de eşimden öğrendim. Daha sonra buraya taşındık. Biz de burada devam etmek istedik. Kendi bahçemizde, kendi imkanlarımızla 28 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde bir sera yaptık. İçini buranın mevsimine uygun bir şekilde yaptık ve çocuk gibi her bakımını yaptık. Kimse inanmıyordu, ’yapamazsın’ dediler ama ben başardım. 5 yıldır iyi verim alıyorum ve ürünleri piyasaya satıyorum. Bana yeni seraların kurulmasıyla daha iyi işler yapacağım" dedi.

"Yüksekova Ziraat Odası’ndan tebrik ve destek"
Esenkol’un 5 yıllık emeğini yerinde inceleyen Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Marya Esenkol’u tebrik ederek kendisine yeni seralar verileceğini belirtti. Başkan Geçirgen, seracılığa kadın elinin değmesinin önemine vurgu yaparak, "Kadın isterse yapmayacağı iş yok. Burada bir kez daha gördük çiftçi kadınlarımızın başarısını. Bugün biz de onu yerinde ziyaret ettik. 5 yıl önce Irak’tan aldığı eğitimle Yüksekova’ya taşınmasıyla kendi imkanlarıyla bahçesinde seracılığa başladı. 5 yıl boyunca emek verdi ve istediği şekilde de güzel bir verim aldı. Biz de bu başarısına karşılık 2 sera daha vereceğiz. İnşallah artık bu memleket her şeyini kendi üretip kendisi satacak. Biz de bu başarıdan dolayı kardeşimiz Marya Esenkol’u tebrik ediyoruz" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ