Irak'taki gerilimden sonra Devlet Bahçeli'nin tarihi konuşması yeniden gündem oldu

Irak'ın Kerkük kentinde boşaltılan karargahın kullanımı için sokağa dökülen KDP, Türkmen ve Arap aşiretleri arasındaki gerilimin artması üzerine Devlet Bahçeli'nin "82 Kerkük, 83 Musul..." ifadeleri gündeme geldi.

Politika 4.09.2023 08:22:00 0
Irak
Tarih: 04.09.2023 08:29 Güncelleme: 04.09.2023 08:22

Irak'ın Kerkük kentinde boşaltılan karargahın kullanımı için sokağa dökülen Kürdistan Demokrat Partisi ve Türkmen ve Arap aşiretleri arasındaki gerilimin artması üzerine Devlet Bahçeli'nin "82 Kerkük, 83 Musul..." ifadeleri ile hafızlara kazınan konuşmasının görüntüleri yeniden dolaşıma girdi. 

Irak'ın kuzeyinde gerilim artıyor.

Gerginliğin nedeni ise Kerkük'te 2017'ye kadar Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, daha sonra ise merkezi hükümete bağlı güçlerin kullandığı bina...

2014'te terör örgütü DEAŞ nedeniyle Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.

IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son verdi.

Irak ordusu da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yaptı.

Kerkük'te karargah gerginliği

Gelinen noktada KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu talebe karşılık bölgedeki Arap ve Türkmen aşiretlerin karşı çıkması ve protestolara başlaması gerilimi artırdı.

Karargah önündeki başlayan gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor.

Karşı gösteri için KDP de sokağa çıktı.

KDP destekçisi bir grubun, ordu kontrolündeki binanın KDP'ye teslim edilmesine karşı çıkanların kapattığı Erbil-Kerkük kara yolunun açılması talebiyle düzenlediği protesto sonrası kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Tarihi konuşma yeniden dolaşımda

Olayların yatışması için merkezi hükümet devreye girerken Türkiye'de ise eski bir video tekrar dolaşıma girdi.

2017'de IKBY'nin sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişimi Türkiye'de de büyük tepki çekmiş kamuoyunda uzun süre yer tutumuştu.

Gündeme ilişkin TBMM'deki parti grubu toplantısında konuşan MHP Genel Bahçeli'nin konuşması büyük ses getirmiş ve o dönemden sonra tarihi bir konuşma olarak zihinlere kazınmıştı.

Bahçeli'nin o sözleri, Irak'ta gerilimin artmasıyla yeniden dolaşıma girdi.

"82 Kerkük, 83 Musul"

Bahçeli o tarihi konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

Irak toprak bütünlüğü bozulur, bölgesel statü altüst olursa, 1926 Ankara Antlaşması başta olmak üzere uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız. “O zaman geldiğinde, şartlar oluştuğunda, tarih coğrafyaya dar geldiğinde Misak-ı Milli uyanacak; 81 Düzce’den hemen sonra 82 Kerkük, 83 Musul deme hakkının önünde hiçbir güç duramayacaktır.

"Kerkük Türk yurdudur"

Konuya ilişkin AK Parti'den de sert bir açıklama geldi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, tepkisini Twitter'dan gösterdi.

Turan şu ifadeleri kullandı:

Kerkük Türk yurdudur!

İçeride can çekişen Pkk’nın kokuşmuş ve boş hayali olan terör devletini kurabilmek ve batı nezdinde güya meşrulaştırmak için sınırımıza komşu yerlerde demografiyi değiştirme çabalarına yabancı değiliz. Batılılar bilmeyebilir ama biz bu toprakların çocuklarıyız, burada kimin kim olduğunu iyi biliriz. #Kerkük, Türk yurdudur, Türk’ün öz yurdudur ve öyle kalacaktır.

Kerkük”te oyun kurmaya çalışanlar unutmasın ki gözümüz, gönlümüz oradadır.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ