Tarih: 04.08.2024 15:27

Instagram'a verilen süre doldu! Yasak Kalkacak mı, Süreç Nasıl İşleyecek?

Facebook Twitter Linked-in

TÜRKİYE'DE İNSTAGRAM YASAĞI SÜRÜYOR

Türkiye'de 2 Ağustos tarihinde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından uygulanan Instagram'a erişim engelinin 48 saatin ardından devam ettiği belirlendi. BTK, Instagram'ın katalog suçları ihlal ettiği gerekçesiyle bu önlemi aldığını bildirdi ve Instagram'dan gereken düzeltilmeleri yapmasını bekliyor. Erişim engelinin kalkıp kalkmayacağı İnstagram'ın attığı adımlara bağlı olarak değişebilir.

YASAK NEDENİ VE BEKLENEN KARAR

Normal şartlarda, Instagram'a Türkiye'den erişimin engellenmesi sonrası bir mahkeme kararı çıkarılması beklenmekteydi; ancak engellemenin devam ettiği gözlemlendi. Mahkeme kararı gerekliliği, BTK'nın açıklaması ile katalog suçlar bağlamında ortadan kalkmış gibi gözüküyor.

BTK'NIN BEKLENTİLERİ VE INSTAGRAM'IN DURUMU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın eksikliklerini düzeltip, ilgili hassasiyetlere uyum sağlaması halinde erişim engelinin kaldırılacağını dile getirmiştir. Şu ana kadar ise Instagram'ın ya da ana şirketi olan Meta'nın, konu hakkında bir adım attığı ya da bir açıklama yaptığı bilinmemektedir.

YASAĞIN İLERİLEYİŞİ VE OLASI SENARYOLAR

BTK'nın erişim engeli kararı, normalde sulh ceza hakiminden 3 Ağustos 2024 saat 03.00'e kadar onay alınmasını gerektiriyordu. Ancak Bakan Uraloğlu'nun "katalog suçlar" kapsamında yapılan açıklaması ile bu sürecin gerekliliği ortadan kalkmıştır.

ENGELLENMENİN KALDIRILMASI İÇİN INSTAGRAM'IN ATACAĞI ADIMLAR

Instagram, aşağıda sıralanan suçlarla alakalı yapılan bildirimlere uygun cevap vermediği sürece engeli kaldırmayacak. Yönetimin kısa sürede ilgili içerikleri kaldırması durumunda ise Türkiye'den erişim tekrar mümkün olacak. 

Bu suçlar arasında bulunanlar; 

* İntihara Yönlendirme

* Çocukların Cinsel İstismarı

* Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma

* Sağlık için Tehlikeli Madde Temini

* Müstehcenlik

* Fuhuş

* Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama

* Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar

* Yasadışı Bahis

Sonuç olarak, Instagram'ın Türkiye'deki kullanıcılarına hizmet vermeye devam edebilmesi için gereken düzenlemelerin yapılması ve BTK'nın belirlediği hassasiyetlere uygun hareket edilmesi gerekiyor. Instagram ve Meta cephesinden gelecek açıklamalar ve atılacak adımlar, bu yasağın kaderini belirleyecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —