Tarih: 06.08.2024 20:20

Instagram Erişim Engeli Yakında Kalkabilir: Abdulkadir Uraloğlu ile Toplantılar Umut Verdi!

Facebook Twitter Linked-in

SON DAKİKA GELİŞMESİ

Türkiye'de kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği popüler sosyal ağ platformu Instagram'a getirilen erişim engeli ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan önemli bir açıklama geldi. Bakan Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan toplantılarda önemli aşamaların kaydedildiğini ve platformun belirlenen şartlar karşılandığında tekrar erişime açılacağını duyurdu. Dört gündür süren engelleme sürecinin kullanıcılar tarafından merakla takip edildiği Instagram'a ne zaman erişilebileceği, Türkiye'nin sabırsızlıkla beklediği bir soru haline geldi.

BTK KARARI SONRASI BEKLENEN AÇIKLAMALAR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan erişim engeli kararının ardından gözler, platformun ne zaman açılacağına çevrildi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Instagram yetkilileriyle iki toplantı yapıldı, tahammül edilemez içerikler konusunda 'bizim toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almanız gerekiyor, bu topraklarda faaliyet gösterdiğinizde ülkemizin kanun ve kurallarına uyum göstermelisiniz' mesajını verdik. Ayrıca platform üzerinden yapılan bir takım taziye paylaşımlarına da değinildi. Hasan Nasrallah gibi figürlerin paylaşımlarına müsamaha gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladık" dedi.

İKİ TOPLANTI SONUCUNDA NELER KONUŞULDU?

Gelişmelerin sürekli takip edildiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Ciddi bir aşama kaydedildiğini ve sürecin uzamadan çözüleceğini umuyoruz. Instagram yetkilileri bizim taleplerimizi karşıladıklarını bildirdiklerinde, anlık bir şekilde erişimi sağlayacağız. Ancak bu süreçte henüz bir özür beyanı almadık" ifadelerini kullandı. Malezya devlet yetkililerinin erişiminin bile engellendiğini ve Instagram tarafından özür dilendiğini söyleyerek, benzer bir özür beklentisinin de Türkiye için gündemde olduğunu belirtti.

ERİŞİM ENGELİNİN KALKACAĞI TARİH

Instagram'ın ne zaman erişime açılacağı, platformun Türkiye'deki yetkililere geri dönüş yapmasına ve anlaşmaya varılacak şartlara bağlı. Bakan Uraloğlu'nun belirttiğine göre, platform tarafından yapılan geri dönüşler anında değerlendirilecek ve onaylandığında Instagram erişime açılacak.

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ VE KATALOG SUÇLAR

Bakan, Türkiye'de hizmet veren bir platformun Türk kanunlarına ve toplumsal hassasiyetlere uygun hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. Instagram'ın katalog suçlar konusundaki uyarıları dikkate alması bekleniyor. Yapılacak değerlendirmeler sonucunda söz konusu suçlarla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması halinde platformun kullanıma açılacağı ifade edildi. Bu suçlar arasında; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma gibi konular yer alıyor.

KATALOG SUÇLAR HANGİLERİ?

Aşağıda yer alan suçlarla ilgili gerekli aksiyonların alınması halinde ise Instagram yeniden erişime açılacak.

Katalog suçlar arasında ise şunlar yer alıyor;

* İntihara Yönlendirme

* Çocukların Cinsel İstismarı

* Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma

* Sağlık için Tehlikeli Madde Temini

* Müstehcenlik

* Fuhuş

* Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama

* Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar

* Yasa dışı Bahis




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —