İnönü Üniversitesine "Türk kültürü" desteği

İnönü Üniversitesine "Türk kültürü" desteği

Eğitim 23.01.2023 11:50:50 0
İnönü Üniversitesine
Tarih: 23.01.2023 11:50 Güncelleme: 23.01.2023 11:50
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Malatya İnönü Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. TÜRKSOY ve İnönü Üniversitesi arasında imzalanan anlaşmaya göre eğitim-öğretim, kültür, sanat, araştırma ve proje alanlarında ortak iş birliğinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir ortaklık sağlanması hedefleniyor.
İmzalanan protokol çerçevesinde, Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜGAM) tarafından düzenlenen ilk etkinlik “Gala’dan Kale’ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım" oldu.
Protokol imza töreni öncesi İnönü Üniversitesi Rektörlük makamında ziyaret gerçekleştirildi. İNÜGAM Müdürü ve İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ile Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kenan Çarboğa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen ile Genel Sekreter Mustafa Gezer de hazır bulundu.
Ziyarette Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı’ya hediye ve kitap takdiminde bulundu.
Ziyaretin ardından İNÜGAM’da düzenlenen “Gala’dan Kale’ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım” adlı etkinlik öncesi TÜRKSOY ile İnönü Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İNÜGAM tarafından düzenlenen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yazıhan Kaymakamı Kutsal Baytak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ve Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Ögr. Gör. Kenan Çarboğa ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.
“Gala’dan Kale’ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım" başlıklı programın açılış konuşmalarını İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptı.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay, açılış konuşmasında Almas Yıldırım’ın çok kıymetli bir şair ve mücadele insanı olduğunu vurgulayarak, Azerbaycanlı Almas Yıldırım’ın tekrar hatırlanması, yad edilmesi, anılması programı vesilesi ile TÜRKSOY ve İnönü Üniversitesi arasında imzalanan protokole değindi. Kızılay, “TÜRKSOY ile Üniversitemiz arasında bir protokol imzalandı. Yaklaşık bir yıl önce Sultan Bey genel sekreter olduğunda yine kendisini heyetiyle birlikte misafir etmiştik. O zaman da Üniversitemizde ortak yapılacak çalışmaları istişare etmiştik. TÜRKSOY’un gerek eserlerinden gerek sanat eserleriyle kitaplarından burada bir kütüphane, bir bölüm oluşturmayı planlamıştık. Bugün de imzaladığımız bu protokolde, sonrasında hocalarımız ile de istişare ederek netleştireceğimiz belki Nisan, Mayıs ayında belki daha sonra takvim daha da netleşince TÜRKSOY ve İnönü Üniversitemizin ortak paydaşlığında üniversitemizin ev sahipliğinde uluslararası bir sempozyum yapacağız. Tüm Türk devletleri ve Türk dünyasını, bilimsel ve sanatsal olarak farklı yönleriyle değerlendirme imkânını bu uluslararası sempozyumda gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Kızılay, TÜRKSOY’un yapacağı farklı etkinliklerde gruplarının Türkiye’ye gelmesi halinde gelecek grupları 21 Mart ya da Ramazan ayının ilk haftası İnönü Üniversitesinde misafir edeceklerini dile getirdi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise işbirliği protokolü hakkında, “Rektörümüz ile TÜRKSOY Teşkilatı ve İnönü Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzaladık. Hemen ardından işbirliğimizin ilk etkinliğini sizlerle beraber düzenliyoruz. Türk dünyasının zengin kültürünü ve sanatını tüm dünyada geniş kitlelerle tanıtma, gelecek nesillere aktarma misyonuyla çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY teşkilatının bu yıl 30. kuruluş yılının gururunu yaşamaktayız. Her yıl Türk kültürünü zenginleştiren ve dünya kültür hazinesine katkılarda bulunan deha sanat insanlarımız ve onların bizlere bıraktığı kültürel mirası yaşatmaya çalışmakta çeşitliliği etkinliklerle sanatseverlerle buluşturmaktayız. Bugün ise Azerbaycan’ının ünlü şairi Almas Yıldırım’ın anma toplantısı meselesiyle sizlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Azerbaycan’da ve Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olmuş, Türk dünyasının milli şairleri arasında seçkin yerini alan Almas Yıldırım’ın aziz ruhu karşısında eğilerek onu saygıyla özlemle anıyorum” şeklinde konuştu.
Almas Yıldırım’ın hayatının anlatıldığı belgesel film gösteriminin ardından konuşan, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Erçin Gafarlı, Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a hediye takdiminde bulundu.
Programda TÜRKSOY tarafından basımı yapılan “Almas Yıldırım’dan Seçme Şiirler” kitabında Almas Yıldırım’ın hayatını kaleme alan Elazığ Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ise Almas Yıldırım hakkında “O Türk’ün hüzünlü kalemi ya da bulunmayan sesi, kesilmeyen sesi idi” diye konuştu. Şimşek, Yıldırım hakkında geniş bilgiler aktardı.
Program, konuşmacılara plaket takdimi, katılımcılara Almas Yıldırım’ın eserlerinin olduğu kitapların hediye edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ