İnönü Üniversitesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneli

İnönü Üniversitesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneli

Eğitim 10.01.2026 13:05:41 0
İnönü Üniversitesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneli
Tarih: 10.01.2026 13:05 Güncelleme: 10.01.2026 13:05
Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği panelde medya-yapay zeka ilişkisi ele alındı.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneline Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Abdulvahap Munyar, Prof.Dr. Nurettin Güz ve Gazeteci Yazar Mete Belovacıklı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, yerel medya temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Yatkın, yerel basının toplumsal açıdan önemli bir görev üstlendiğini belirterek "Yerel basın, ulusalı bilgi ile besler. Ulusal basının kaynağıdır. Yörenin en önemli toplumsal iletişim kurumudur. Millî mücadeleden buyana Anadolu basını toplumda umutsuzluğa karşı mücadele etmiştir. Gazetecin silahı sözü, kılıcı kalemidir. O söz ve kılıç hakikatin izini sürme, mazlumun sesini duyurma ve doğru bilgiyi toplumla buluşturmak için kullanılmalıdır. Gazeteci barış ve demokrasinin umududur" dedi. Prof. Dr. Yatkın, Malatya’da tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

"Yapay zeka aynılaşmayı değil sizin kullanımınıza göre farklılaşmayı sağlar"
Panelde konuşan gazeteci-yazar Mete Belovacıklı, yapay zekânın haber üretim sürecindeki rolüne değinerek, Belovacıklı, "Yapay zekâ insan zekâsı gerektiren görevleri kendi kendine yapıyor. İçerik oluşturmayı otomatikleştiriyor. Kullanıcı davranışlarını tahmin edip buna yönelik atılması gereken adımları belirliyor. Bizim yerimize haber yapıp sunabilir. Aynı zamanda bunu nasıl pazarlayacağını, kullanıcıya nasıl ulaştıracağını da biliyor. Yapay zekaya artık bir konut vermek yeterli olabiliyor. Sizin yeriniz makale yazabiliyor. Önümüzdeki dönemde komutlarda farklılaşmamız lazım. Şimdiden hangi konutların hangi önceliklerle sorulması için şimdiden kurslar başladı. Aslında yapay zeka aynılaşmayı değil sizin kullanımınıza göre farklılaşmayı sağlar" dedi.

"Dünyada 5.6 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor"
"Yapay Zekânın Epistemolojik ve Etik Sınırları" başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Nurettin Güz ise teknolojinin hızlı gelişimine dikkat çekti. Dünyada 5,6 milyar insanın aktif olarak sosyal medya kullandığını belirten Güz, "Medya, bilim teknolojiyi yakından takip eden ilk alan olmuştur. Çünkü temelinde hız vardır. Bu alandaki gelişmeleri takip etmeye ihtiyacımız var. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber medya içerikleriyle daha çok ilgilenir olduk. Dünyada 5.6 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya herkese açık bir alan. Dolayısıyla küresel boyutundan dolayı hassasiyet son derece önemli. Teknoloji geliştikçe bazı mesleklerin ortadan ileride kalkacağı konuşuluyor ama iletişim mesleğinin kalkacağına dair bir öngörü yok. Ama geleneksel medya daralacak. İletişim mesleği ile ilgili yeni fırsatlar ortaya çıkacak. Örneğin sosyal medya danışmanlığı." şeklinde konuştu.
Haber üretimi dahil medyaya içerik üretirken yapay zeka kullanımının artık kaçınılmaz olduğunu belirten Güz, içeriğin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

TGC Başkanı Munyar’dan ‘çeşitlilik’ vurgusu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdulvahap Munyar da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün önemine değinerek, Türkiye’de basın özgürlüğü, düşük ücretler ve sansürün hâlâ önemli sorunlar arasında yer aldığını söyledi. Munyar, "Geleneksel medya daralıyor. Medyanın tek elde toplanması doğru değil. Çeşitlilik olmazsa yayınların inandırıcılığı da kalmaz" diye konuştu.
Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ