İngiltere'nin Savunma Sanayisindeki Çözüm Arayışı: Ankara'dan Gelecek Siparişler Umut Işığı

Londra'nın gözü Türkiye'ye çevrildi! Eurofighter Typhoon üretimindeki duraklama, İngiltere'yi yeni sipariş arayışına itti. Kritik konularda Ankara ile işbirliği, ülkenin savunma sanayisi için en büyük umut olarak görülüyor.

Dünya 6.07.2025 20:51:00 0
İngiltere
Tarih: 06.07.2025 20:54 Güncelleme: 06.07.2025 20:54

İngiltere'nin önde gelen finans gazetelerinden Financial Times (FT), Eurofighter Typhoon savaş uçağı üretiminin yeni siparişlerin gelmemesi nedeniyle durma noktasına geldiğini duyurdu. Gazete, Türkiye ve Katar’dan gelecek muhtemel siparişlerin sektördeki krizi önlemede kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

BAE Systems'deki Üretim Durdu, İşçi Sendikaları Alarmda

İngiltere'de BAE Systems’in Lancashire’daki Warton fabrikasında onlarca yıldır devam eden Typhoon montaj hattı neredeyse tamamen durdu. Son uçağın, Katar’ın 2017’de verdiği 5 milyar sterlinlik sipariş kapsamında teslim edilmek üzere hazırlandığı belirtiliyor. Fabrikada büyük montaj işleri tamamlanmış, ancak çalışan sayısı azalmış durumda.

"Hangarda bekleyen bir uçak var ancak birkaç parçanın gelmesini ve boyanmayı bekliyor. Büyük montaj işleri bitti, artık çalışan kalmadı"** ifadesi, sektördeki çaresizliği gözler önüne seriyor.

Yeni Sipariş Olmazsa Kritik Beceriler Kaybolabilir

İngiltere hükümeti 2009’dan bu yana yeni Typhoon siparişi vermezken, Suudi Arabistan ve Katar’dan beklenen ek ihracat siparişleri de henüz kesinleşmedi. FT’ye göre, yeni siparişlerin alınmaması durumunda İngiltere’nin Global Combat Air Programme (GCAP) kapsamındaki yeni nesil savaş uçağı üretme yetkinliği tehlikeye girecek.

Ankara ve Doha ile Yakın Temas Sürüyor

Sektör kaynakları, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye ile yeni Typhoon ihracat siparişleri için görüşmelerin sürdüğünü aktarıyor. Royal Aeronautical Society’nin Aerospace dergisi editörü Tim Robinson, İngiltere’deki üretim kesintisinin Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’den gelecek siparişlerle aşılabileceğini ancak boşluğun uzaması durumunda kritik askeri havacılık becerilerinin kaybolma riski doğacağını belirtiyor.

F-35 Tercihi Tartışmaları Alevlendirdi

İngiliz hükümetinin en gelişmiş Typhoon versiyonları yerine ABD yapımı F-35A savaş uçaklarını satın alma kararı, savunma önceliklerine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Bu durum, yerli üretim ve savunma sanayisindeki bağımsızlık tartışmalarını yeniden gündeme taşıyor.

İngiliz İşçi Sendikalarından Sert Tepki

Savunma Bakanlığı, mevcut Typhoon filosunu modernize etme taahhüdünü sürdürdüğünü ve uçağın 2040’lara kadar İngiltere’nin hava savunmasının belkemiği olmaya devam edeceğini açıkladı. Ancak bu açıklama, işçi sendikalarını memnun etmedi.

Unite Sendikası Genel Sekreteri Sharon Graham, hükümeti sert bir şekilde eleştirerek, “Kendi savaş uçaklarımızı üretmeyi bırakırsak istihdam, beceriler ve ulusal güvenlik açısından büyük risk alırız” dedi. Graham, savunma harcamalarının İngiliz istihdamı ve inovasyonu için kullanılması gerektiğini hatırlattı.

Sonuç olarak, İngiltere’nin savunma sanayisindeki geleceği, Ankara ve Doha'dan gelecek olumlu haberlere bağlı görünüyor. Aksi takdirde, kritik becerilerin kaybı ve savunma bağımsızlığının zayıflaması gibi ciddi risklerle karşı karşıya kalabilir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ