VANGÖLÜ TV ÖZEL
Dünyada sadece Van Gölü havzasın da yaşayan endemik bir tür olan İnci Kefalini korunmasına yönelik çalışmalar her geçen yıl biraz daha artarak gelecek nesillere aktarılma çabaları sürüyor.
İnci kefalinin korunmasına yönelik uzun süredir çalışmalar yapan ve farkındalık oluşturmaya çalışan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş Vangölü TV mikrofonlarına yaptığı açıklamalarda şu ifadelerde bulundu;
İnci kefali Van için her geçen yıl büyüyen bir değer, bölgemizde sürekli yeni değerler üretmemiz lazım ve bu değerlerde istihdam olan gençleri ortaya çıkartmamız lazım. Ben Van’a 2003 yılında geldim 2003 yılı ile şimdiyi kıyasladığımda her geçen yıl gerek koruma çalışmaları gerekse de İnci Kefali’ni koruma değerleri bir adım daha öne gidiyor.
DOLAYSIYLA İNCİ KEFALİ HER GEÇEN YIL BÜYÜYEN BİR DEĞER
Geçmişte ki seyyahların seyahatnamelerine baktığımız zaman Van Gölü’nün etrafındaki büyük ormanlık alanlardan bahse ediyor. Fakat bu gün dönüp etrafımıza baktığımız zaman bir hayal gibi dinliyoruz bunları. İşte tam da bu noktada İnci Kefali’ni koruma çalışmaları olmazsa bizde şuan onu bir hayal gibi anlatacaktık. Bu alanda istihdam sağlanan 30 bin insana iş aramak zorunda kalacaktık. Dolaysıyla İnci Kefali her geçen yıl büyüyen bir değer.
BİNLERCE İNSANA İSTİHDAM SAĞLAYAN BİR DEĞERİ EN İYİ ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARTMAMIZ LAZIM
Şuan bulunduğumuz yer Erciş göç gözlem noktası her yıl burası bir adım daha öne çıkıyor. Muradiye’deki göç gözlem noktası da her geçen yıl bir adım daha ileriye gidiyor. Bizim bulunduğumuz bölgede işimiz balık olduğu için her haliyle ön plana çıkartmamız lazım. Burada binlerce insana istihdam olan bir değeri en iyi şekilde ortaya çıkartmamız lazım. Ben inanıyorum ki inci kefali bizden sonrada büyüyen bir değer olarak devam edecektir. İnci Kefali ile ilgili olarak bu bölgede yeni göç gözlem noktaları ortaya çıkacaktır. İnci Kefalini izlemeye gelecek olanların sayısı her geçen gün artacaktır. Yeni rehber gençler yetişecek ve İnci Kefali’ni anlatacaktır. Muradiye’de, Karahan’ da ve diğer köylerde insanlar inci kefalini görmeye gelenler için evlerinin bir odasını açacaklardır. Bu durum başlı başına bir sektör olarak ortaya çıkacaktır. Umuyorum ki koruma çalışmaları aynı hızla devam eder.
VAN’I İÇİNDEN BALIKLAR GEÇEN BİR ŞEHİR HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM
Bizler burada sadece zıplayan balıkları görüyoruz ama asıl zahmet çeken Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerdir. Tüm emekleri Van Gölü’nde avcılık yapan 117 tane teknenin rahat bir şekilde avlanabilmesidir. Aslında balık sadece jandarmanın koruması gereken bir değer olmamalıdır. Herkesin koruması gereken bir yer olmalıdır. Bunu bir değer haline getirmemiz lazım ve Van’ı içinden balıklar geçen bir şehir haline getirmemiz lazım.
Ben inanıyorum ki bizden daha ileri düşünen insanlar ortaya çıkacaktır ve bunu daha ileri bir duruma götürecektir.
Kaynak: Vangölü TV