IMF Temsilcisi Uyarıda Bulundu: "Türkiye Asgari Ücret Artışında Dengeli Olmalı"

İMF Türkiye'deki asgari ücrete dikkat çekti.

Ekonomi 24.10.2024 08:48:00 0
IMF Temsilcisi Uyarıda Bulundu:
Tarih: 24.10.2024 08:51

Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun Türkiye temsilcisi Jim Walsh, Türkiye'nin asgari ücret politikalarına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Oleceği açıklandı.

ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN DENGE VURGUSU

IMF Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Washington'da gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında yaptığı açıklamada, 1 Ocak'ta yapılacak asgari ücret artışının, geçtiğimiz yıl gibi enflasyonu ciddi şekilde yükseltecek düzeyde olmaması gerektiğini ifade etti. Walsh, geçmiş deneyimlere dayanarak, yüksek asgari ücret artışlarının enflasyon beklentilerini daha da güçlendirebileceğini ve yetkililerin bu konuda dengeli bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini dile getirdi.

DÜŞÜK GELİRLİ VATANDAŞLAR İÇİN SOSYAL DESTEK VURGUSU

Asgari ücretin yanı sıra, düşük gelirli bireylerin mali durumunu iyileştirmek adına sosyal destek sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini de belirten Walsh, nakit transferleri ve daha etkili sosyal programlar ile bu kişilere yardım sağlanabileceğine işaret etti.

FAİZ POLİTİKASI ÜZERİNE AÇIKLAMALAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin finansal koşulları sıkılaştırdığını ve bu durumun sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Walsh, TCMB'nin enflasyon hedefine ulaşana kadar faiz oranlarında artış yapabileceğini öne sürdü. Enflasyonun düşüş trendine girmesi durumunda faiz oranlarının sabitlenebileceğini belirten Walsh, piyasalarda faiz indirimi beklentisi olmasına rağmen, aylık enflasyonun yüzde 2.5 seviyesinde seyrettiği bir ortamda bu beklentilere karşı temkinli olduklarını ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE RİSK YÖNETİMİ ÖNERİSİ

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı enerji ithalatı ve enflasyon risklerine değinen Walsh, olası enerji şoklarına ve enflasyon artışına karşı ülkenin savunmasız hale geldiğini belirtti. Buna karşılık, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ile bu risklerin telafi edilebileceğini savundu.