IMEI Taklitçiliğine Son: Kayıt Dışı Cihaz Kullanımı Engellendi!

Telefonculardaki IMI klonlama dönemi sona erdi!

Bilim ve Teknoloji 16.10.2024 20:33:00 0
IMEI Taklitçiliğine Son: Kayıt Dışı Cihaz Kullanımı Engellendi!
Tarih: 16.10.2024 20:35

İMEI YAZILIMI İLE KAÇAK TELEFON DÖNEMİ BİTİYOR

IMEI kopyalama, kırma ya da klonlama adıyla bilinen kaçak telefon kullanımına yönelik işlemler sona eriyor. Böylece, vatandaşların yurtdışından getirilen telefonları IMEI kaydı yapmadan kullanmalarının önüne geçiliyor.

KAYITDIŞI TELEFON KULLANIMINA VEDA

Bir yıl içinde IMEI kayıt ücreti ödemeyen ve telefonlarını kayıt altına almayan kullanıcılar, bu süreyi doldurduktan sonra telefonculara başvurarak cihazlarının IMEI numaralarını klonlatma veya kopyalama yoluyla kullanıyorlardı. Ancak geçtiğimiz yıl Ekim ayında çıkarılan yasal düzenleme ile sinyali kesilen telefonların kapatılma süresi 7 yıldan 1 yıla indirildi, böylece bu tür telefonların kullanımı imkansız hale getirildi.

TELEFONLAR BİR BİR KAPANMAYA BAŞLADI

İşlemin bitmesine bir yıl kalan telefonlar otomatik olarak devre dışı kalırken, telefoncular müşterilere sundukları "sorun yaşanmayacağı" garantisinin ardından sorunlarla karşılaştı. Özellikle İstanbul'un Mecidiyeköy ve Eminönü gibi semtlerdeki telefoncu dükkanları, klonlama işlemini yaygın olarak yaparken, yeni yasal düzenleme ile birlikte bunu gerçekleştiremez hale gelmiş durumda.

“ÜMİTLERİMİZ SUYA DÜŞTÜ”

IMEI kopyalama hizmeti veren bir telefoncu, şimdiye kadar bu işlemleri başarıyla sürdürdüklerini ama devlet tarafından engellendiklerini söylüyor. Daha önce hizmet verdikleri müşterilerin cihazları artık kullanılamaz hale geldikçe, kendilerinden para iadesi talep edilmeye başlandı. Bu durum telefoncuları zor bir pozisyona itiyor.

IMEI KAYIT ÜCRETİ ARTIYOR

Yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt ücreti hızla artıyor. 2025 yılı itibarıyla bu ücretin yüzde 45 artarak 45.953 TL'ye çıkacağı tahmin ediliyor. Yurtdışı çıkış harcının da 720 TL'ye çıkması öngörülüyor. 2024'ün başında kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlendi.

IMEI KLONLAMA NEDİR VE YENİ YÖNETMELİK

IMEI klonlama, vergisiz yurt dışından getirilen cihazlara eski telefonların IMEI numaralarının yüklenmesi işlemidir ve yasal değildir. Bu yönteme karşı alınan önlemlerle birlikte, Resmi Gazetede 12 Ekimde yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yeni düzenlemeler yerine oturtuldu. Artık, "kesintisiz yedi yıl" ibaresi yerini "son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl" ifadesine bırakmış durumda. Bu değişiklikle, IMEI klonlaması yoluyla kullanılan telefonların kapatılması süresi ciddi şekilde kısaltıldı.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem