İlahiyat Fakültesinin 55. kuruluş yılı sempozyumu ve mezun buluşması gerçekleştirildi

İlahiyat Fakültesinin 55. kuruluş yılı sempozyumu ve mezun buluşması gerçekleştirildi

Genel 13.03.2026 14:00:08 0
İlahiyat Fakültesinin 55. kuruluş yılı sempozyumu ve mezun buluşması gerçekleştirildi
Tarih: 13.03.2026 14:00 Güncelleme: 13.03.2026 14:00
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin kuruluşunun 55. yılı dolayısıyla düzenlenen "55. Yıl Sempozyumu ve Mezun Buluşması", Nenehatun Kültür Merkezinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümüyle aynı güne denk gelmesi sebebiyle ayrı bir anlam ve değer kazanan program, ilim ve kültür dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.
İlahiyat Fakültesinin kuruluşundan günümüze geçen sürecin yer aldığı fotoğraflarından oluşan serginin gezilmesiyle başlayan programa Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile eşi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Hacımüftüoğlu, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, İslâm Âlimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin eski öğretim üyelerinden ve İslam ilimleri alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakcı ile eşi Prof. Dr. Gülseren Gülhan Kavakcı, eski büyükelçi ve eski milletvekili Merve Kavakcı, Ravza Kavakcı Kan ve aile fertleri, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reyhan Keleş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda mezun katıldı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar olmadığını, aynı zamanda medeniyetlerin düşünce birikimini geleceğe taşıyan irfan merkezleri olduğunu ifade etti. İlahiyat fakültelerinin bu misyonu daha derin bir sorumlulukla üstlendiğini belirten Hacımüftüoğlu, insanın varlık, anlam ve değer arayışına ilmî bir perspektif kazandıran çalışmaların önemine dikkat çekti.
"Gerçekleştirilen ilmî üretim, toplumun manevi inşasında kalıcı bir değere sahiptir"
Erzurum’un asırlara dayanan medrese geleneğinin bugün Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde modern akademik anlayışla devam ettiğini vurgulayan Hacımüftüoğlu, fakültenin yalnızca akademik çalışmalarla değil, aynı zamanda toplumsal rehberlik ve kültürel mirasın korunması noktasında da önemli katkılar sunduğunu dile getirdi. Fakültede gerçekleştirilen ilmî üretimin, toplumun manevi inşasında kalıcı bir değer taşıdığını ifade eden Hacımüftüoğlu, tefsirden kelama, tasavvuftan İslam hukukuna kadar pek çok alanda yürütülen çalışmaların geleneği gelecekle buluşturduğunu söyledi.
Kuruluşundan bu yana yetiştirdiği akademisyenler ve mezunlarla Türkiye’de ilahiyat eğitiminin gelişimine önemli katkılar sağlayan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin pek çok fakültenin kuruluşuna da rehberlik ettiğini belirten Hacımüftüoğlu, fakültenin bu yönüyle "kurucu bir ekol" niteliği taşıdığını ifade etti. Fakülteden mezun olan binlerce öğrencinin bugün akademide, eğitim hayatında, din hizmetlerinde ve toplumun farklı alanlarında önemli görevler üstlendiğini kaydeden Hacımüftüoğlu, bu birikimin Erzurum’dan başlayarak ülke genelinde ilim dünyasına değerli katkılar sunduğunu dile getirdi.
"Köklü ilmî mirası, çağın imkânlarıyla buluşturarak geleceğin âlimlerini ve düşünce insanlarını yetiştirmeye devam edeceğiz"
Konuşmasının devamında, üniversite yönetimi olarak fakültenin akademik üretimini daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Hacımüftüoğlu, köklü ilmî mirası çağın imkânlarıyla buluşturarak geleceğin âlimlerini ve düşünce insanlarını yetiştirmeye devam edeceklerini söyledi. Fakültenin uluslararası akademik literatüre sunduğu katkıların ve yürütülen bilimsel projelerin, Atatürk Üniversitesinin "Köklü Üniversite, Güçlü Bilim, Parlak Gelecek" vizyonunu desteklediğini belirtti.
Programda ayrıca, fakültenin kuruluşundan bugüne emeği geçen akademisyenler anılırken, farklı dönemlerde mezun olan öğrenciler de bir araya gelerek hatıralarını tazeledi. Akademisyenler, mezunlar ve öğrenciler arasında gerçekleşen buluşma, fakültenin yarım asrı aşan ilmî birikimini ve güçlü kurumsal hafızasını bir kez daha gözler önüne serdi.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin 55. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyum ve mezun buluşması, geçmişten bugüne uzanan köklü ilim geleneğinin değerlendirilmesine ve geleceğe yönelik akademik hedeflerin paylaşılmasına önemli bir zemin oluşturdu.
Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve katılımcıların bir araya geldiği sohbetlerle sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ